Bubnó Tamás: népszerű Nyugat-Európában a keleti szakrális zene

Kultúra, 2017.04.15

Bubnó Tamás, a Szent Efrém férfikar alapítója szerint Nyugat-Európában a bizánci és keleti szakrális zenei CD-k forgalma és a sok internetes letöltés azt jelzi, hogy nagyon népszerű most ez a műfaj.

Úgy látszik, ez a mély keleti szakralitás a nyugat-európaiakat is megérinti - mondta Bubnó Tamás, hozzátéve: ez Magyarországon is érzékelhető, a Szent István-bazilikában mindig telt ház előtt lépnek fel.

Bubnó Tamást az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Szent Efrém férfikar ismét a Bazilikában lép fel. A kórus alapítója reméli, idén is telt ház lesz a koncerten, amelyen szokás szerint a közönséget is bevonják, velük együtt is énekelnek majd.

A tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar a grúz Iberi Férfikarral énekel együtt április 22-én a budapesti Szent István-bazilikában. A hangversenyen a Szent Efrém Férfikar Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola műveit, a tizenkét tagú Iberi Férfikar a világon egyedülálló grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány alkotásait szólaltatja meg.

A Szent Efrém Férfikar hatodik Orientale lumen (Kelet világossága) sorozatát rendezi meg 2017-ben a Bazilikában.

A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!