Budapest Ritmo - Három napon át szól a világzene az Akváriumban

Kultúra, 2017.09.26

Négy színpadon 29 ország fellépői 24 koncertet adnak három napon át a Budapest Ritmo világzenei fesztiválon, amely a közép- és kelet-európai térség előadói mellett a világ különböző tájairól érkező zenészeket is felvonultat október 6-tól 8-ig az Akvárium Klubban.

A fesztivál programjában lesznek izgalmas közös produkciók a hazai és a nemzetközi színtér kiválóságaival, köztük lesz Lajkó Félix és a lengyel Volosi vagy Miczura Mónika és a tunéziai Jawhar. Felvonul térségünk több sztárelőadója, de fellép a zöldfoki-szigeteki Lura, a zimbabwei Mokoomba, a martinique-i Chassol vagy az Amerikában élő vizuális művész, H.A.T.. Az idei fókuszország Izrael - mondta Weyer Balázs szervező a keddi sajtótájékoztatón.

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által idén másodszor közösen megszervezett fesztivál október 5-én a Szimplában showcase-nappal indul hat (három magyar) fellépővel, 5-6-án pedig konferenciát rendeznek a világzene aktuális kérdéseiről. Első alkalommal adják át a Budapest Ritmo-életműdíjat.

Mint elhangzott, a fesztivál október 6-i nyitónapján a Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel ad közös koncertet. Weyer Balázs elmondta, hogy a produkció, amelyben a délszláv tamburazene találkozik a klezmerrel, jövő tavasszal közös lemezt jelentet meg, 2018 nyarán pedig együtt fog turnézni is. Szintén pénteken lép színpadra a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix egy lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a Volosival, amely az utóbbi idők egyik legjobb lengyel világzenei formációja, és a nyitókoncertet adja az idei katowicei világzenei expón, a Womexen.

Miczura "Mitsou" Mónika, az Ando Drom egykori énekesnője szombaton a Belgiumban élő tuniszi bárddal, Jawharral lép az Akvárium Klub színpadára. Weyer Balázs kiemelte, hogy Mitsou nagyon régen nem lépett fel, Jawharral viszont már közös lemezen dolgoznak. Harcsa Veronika az elektronikus világzene egyik ikonjával, a Transglobal Undergrounddal, valamint az albán rezesbandával, a Fanfara Tiranával vasárnap mutatja be közös műsorát a Budapest Ritmón.

A fellépők között lesznek Közép- és Kelet-Európa ismert előadói, köztük a Dragan Ristic által vezetett belgrádi Kal Band, a The Last Waltz in Budapest című számáról ismert újvidéki Boris Kovac, a sötét morva balladákat játszó csehországi Ponk trió, az örmény Authentic Light Orchestra vagy a bolgár Oranitza.

Koncertet ad a Ritmón Afrika egyik aktuális világzenei sztárénekesnője, a Cesaria Evora örököseként számon tartott Lura, a már megszűnt, de első lemeze huszadik évfordulójára újra összeállt legendás spanyol Amparanoia, a zimbabwei Mokoomba, a Martinique-ről származó francia duó, a Chassol, amely a mögé vetített filmekre zenél vagy az Amerikában élő marokkói H.A.T., akinek művészete kép- és hangmozaik.

"Az első, tavalyi Ritmo fókuszországa Norvégia volt, az ideié Izrael, amely a CAFe-nak is partnerországa. Izraelből érkezik a Radioheadet, Nirvanát és Alanis Morrissette-et údon (arab lanton) előadó Shefita, valamint a karibi hangzású zenét játszó Malabi Tropical" - sorolta a szervező.

A Budapest Ritmo feltörekvő zenekarok számára is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra a szakma és a közönség előtt. Október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a nemzetközi zsűri által kiválasztott produkciók: a magyar Meszecsinka, EtnoRom és Csángálló, a cseh Tomás Liska, a szlovák Katarína Málikova, valamint a horvát Franolic-Jovanovic-Culap trió.

A fesztivál keretében konferenciát is rendeznek október 5-6-án: a témák között szerepel a turnészervezés Közép-Kelet-Európába és a tengerentúlra, a világzenei piac kulcsszereplői, az ügynökök szerepe és kiválasztása, a zenei oktatás változásai, valamint a balkáni együttesek promotálása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!