Budapesti Wagner-napok - Csütörtöktől látható a Ring tetralógia

Kultúra, 2017.06.14

Csütörtöktől látható Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című tetralógiája négy egymást követő estén át a Müpában.

Brünnhilde szerepét mindhárom alkalommal Iréne Theorin svéd drámai szoprán énekli, Siegfried szerepében ismét a német Christian Franz és az amerikai Daniel Brenna, Wotanként a brit James Rutherford, Hagenként a Feröer-szigetekről származó Rúni Brattaberg lesz látható. Sieglinde alakjában idén is a német-olasz Anja Kampét láthatja a közönség, Fasoltként Bretz Gábor, Alberichként Kálmán Péter, Frickaként Schöck Atala, Gutruneként pedig Pasztircsák Polina lép színpadra - közölte a Müpa az MTI-vel.

A Rajna kincse csütörtökön, A walkür pénteken, a Siegfried szombaton, Az istenek alkonya vasárnap látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, fontosnak tartva, hogy a német művész nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítéssel, árnyjátékkal, bábokkal és táncművészek közreműködésével, valamint többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg mitológiai történet jeleneteit a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától egészen a Valhalla pusztulásáig.

A korai Wagner-remekmű, a Rienzi koncertszerű előadásban lesz látható június 19-én, Cola Rienzi szerepében Robert Dean Smith amerikai tenor lép színpadra.

A Rienzi apropóján a Budapesti Wagner-napok több újdonságot is felvonultat: a fesztiválon először lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok, az előadást vezénylő német Sebastian Weigle személyében pedig 2017-ben első alkalommal mutatkozik be külföldi vendég dirigens a Wagner-napokon.

A rendezvényt június 21-én a Parsifal zárja Peter Seiffert német tenor címszereplésével, Lauri Vasar észt baritonnal, Kundry szerepében pedig Violeta Urmana litván drámai szopránnal.

A Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere Fischer Ádám.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!