CAFe Budapest - Koncerttel és kiállítással kezdődött el a fesztivál

Kultúra, 2018.10.05

A Sinfonietta Riga koncertjével és a Salla Tykkä - Rövid címek című kiállítás megnyitójával kezdődött el pénteken a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely október 21-ig több mint 100 programmal várja az érdeklődőket.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál A CAFe Budapest immár hagyományosan illeszkedik a budapesti, ezen túlmenve pedig Európa kulturális naptárába - hangsúlyozta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos a pénteki megnyitón a budapesti Müpában.

Hozzátette: 2018 a kulturális örökség európai éve, s a cél az, hogy olyan rendezvényeket támogassanak és serkentsenek, amelyek azt példázzák az európai kontinensen élőknek, hogy több olyan szál és hagyomány köt össze minket, mint amely elválaszt. A CAFe Budapest pedig tökéletesen jeleníti meg ezt a törekvést - mutatott rá.

Magyarországon rengeteg új, színvonalas kulturális helyszín jött létre, mert bíznak abban, hogy a magyar nemzeti kultúrának reneszánsz időszaka következhet - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy egy nemzet sem képzelhető el saját kultúrája nélkül.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes arról szólt, hogy a magyar kultúra a nemzeti identitásunk része, s komoly megtartó erővel bír. Ezért kell megőrizni és átadni a következő generációk számára - fűzte hozzá.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke elmondta, hogy a CAFe Budapest egyik fő témája idén a balti államok művészete és a száz éve született Leonard Bernstein, emellett kiemelt figyelmet kap Bartók életműve is. Három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia idén ünnepli függetlensége századik évfordulóját, ennek tiszteletére a fesztivál nyitókoncertjét is a lett Sinfonietta Riga adja Erki Pehk karmesterrel.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja azt hangsúlyozta, hogy a kultúra fogyasztása tartást ad az embernek, s a kultúra a mai világban egyre jelentősebb helyet foglal el.

Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója a pénteken nyílt Salla Tykkä - Rövid címek című kiállításról elmondta: az alkotó munkáinak középpontjában az egyén, az én és a személyiség vizsgálata áll.

Cita-Högnabba Lumikero, a FinnAgora igazgatója az intézmény fő feladataként nevezte meg a finn kultúra és tudomány terjesztését szerte a világban, s hogy hidakat képezzenek Magyarország és Finnország, valamint intézményeik között.

A pénteki nyitókoncerten a Müpában Elis Vesik, Peteris Vasks, Andris Dzenitis és Erkki-Sven Tüür művei szólalnak meg Erki Pehk vezényletével.

A Töltsd fel magad! mottóval meghirdetett 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál mintegy 40 helyszínen több mint 100 programmal, komoly- és könnyűzenei, színházi, táncművészeti és újcirkuszi előadásokkal, képzőművészeti, irodalmi és egyéb eseményekkel várja a közönséget október 21-ig.

A fesztiválra Ólafur Arnalds re:member című lemezével érkezik, a The King's Singers világpremierre készül, Gyöngyösi Levente új művét Budapesten szólaltatják meg először, a Recirquel Újcirkusz Társulat My Land című új produkcióját a fesztiválon tekintheti meg először a közönség.

Észt darabok a Quatuor Diotima vonósnégyes koncertjén is hallhatók majd, de nem hiányzik a CAFe Budapest programjából a világhírű észt komponista Arvo Pärt sem, a szintén észt Girls in Pears pedig az A38 színpadán lép fel. A fesztivál rendhagyó helyszíneken is jelen lesz: ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Nagycirkusz, az Instant romkocsma, míg a háromnapos Dante XXI. programsorozatnak Csepel ad otthont, emellett a fesztivál a főváros közterein is megmutatja magát.
(MTI)

Galériánk

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!