CAFe Budapest - Emblematikus balettművek és formabontó bemutatók az idei tánckínálatban

Kultúra, 2017.10.05

Emblematikus balettművek és formabontó bemutatók sorakoznak a pénteken kezdődő 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál táncprogramjában, amelyet az Izrael Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Bozsik Yvette Társulat, valamint a Frenák Pál Társulat előadása is gazdagít.

A fesztivál egyik idei fókuszpontjához igazodva október 13-án és 14-én a nemzetközi táncélet élvonalába tartozó Izrael Balett érkezik a Nemzeti Színházba. A Lea Lavie Fishbein vezette, 1967-ben alapított társulat hazájának egyetlen olyan együttese, amely a kortárs darabok mellett a klasszikus koreográfiákat is repertoáron tartja.

Ez a kettősség az egyik vezérmotívuma a tavaly novemberben bemutatott White Swan (Fehér hattyú) című darabnak is, amely egy kivételes, 120 éven átívelő tánctörténeti utazás a klasszikus kortól a kortárs tánc világáig. A darabban a balett-történelem talán legikonikusabb műve, A hattyúk tava két teljesen ellentétes megközelítésben kerül színpadra. Az első részben Csajkovszkij balettjának második felvonásában Lev Ivanov 1895-ös koreográfiáját gondolja újra az együttes. Az előadás második felében a világhírű görög koreográfus, Adonisz Foniadakisz műve már egy sötétebb és borúsabb képet mutat, amelyben az Ivanov-féle verzióból hiányzó fekete hattyú alakja is színre lép.

Alain Resnais ma már klasszikusnak számító Szerelmem, Hirosima című filmjéből és Japánban szerzett élményeiből építkezve készítette el új koreográfiáját Frenák Pál. A japán történelem egyik legmegrázóbb tragédiáját, a hirosimai atomtámadást feldolgozó HIR-O című előadás október 11-én debütál a Müpában. A lélegzetelállító díszletelemekkel kiegészített előadásban Frenák az emberi kapcsolatokon keresztül vizsgálja a társadalmi és globális problémákat. Az előadásban a társulati tagok mellett a Táncművészeti Egyetem hallgatói is bemutatkoznak.

Kodály Zoltán zenekari kompozíciója (Galántai táncok) és Ligeti György korai zongoradarabja (Musica ricercata) inspirálta a Bozsik Yvette Társulat legújabb munkáját. Az együttes Kodály-Ligeti-estje október 13-án mutatkozik be a Müpában. A Musica ricercata élő zongorajátékra készült koreográfiájában szólót táncol maga a koreográfus, Bozsik Yvette, aki hosszú kihagyás után egy évvel ezelőtt tért vissza a színpadra.

Hans van Manen azon kevés koreográfusok közé tartozik, akinek a klasszikus balett és a modern tánc, valamint más mozgástechnikák ötvözésével sikerült széles körben népszerűvé tennie a modern balettet. A LOL című esten a Magyar Nemzeti Balett előadásában három különböző hangulatú művével találkozhatnak a nézők. Az Astor Piazzola zenéjére készült 5 tangóból árad a tüzes energia. Az Erik Satie melankolikus zongoramuzsikájára koreografált érzéki duett, a Trois Gnossiennes a lemondásról, a bizalomról és harmóniáról szól. Az est záróakkordja, a Holland Táncszínház (NDT) 30 éves fennállására készült öttételes ünnepi paródia, a Black Cake lesz. A LOL-t október 20. és 22. között öt alkalommal tűzi műsorára a Müpa.

Tudomány és tánc találkozik október 10-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A 2013-ban alapított AI_am egy koreográfus-táncművész, egy mesterséges intelligencia (AI) fejlesztő és kreatív technológusok egyedülálló nemzetközi együttműködése. Az AI Am Here táncelőadás és interaktív élmény, amely során ember és gép egyenrangú partnerként jelenik meg, tanítva és inspirálva egymást.

Október 21-én és 22-én az amerikai Bandaloop társulat a világ felhőkarcolói után ezúttal a magyar fővárost fogja meghódítani. A vertikális tánc úttörői lélegzetelállító "függőleges" koreográfiáját a Kálvin-tér egyik irodaházának üvegfalán nézhetik meg az érdeklődők. A fesztivál idején a Tünet Együttes és az Élőkép Társulat is izgalmas és különleges köztéri táncakciókkal készül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!