CAFe Budapest kortárs fesztivál izraeli díszvendégséggel

Kultúra, 2017.09.19

Izrael és zsidó művészet díszvendégségével rendezik meg a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált negyven helyszínen több mint száz kortárs és világzenei koncerttel, dzsessz- és táncelőadással, képzőművészeti és irodalmi programmal október 6. és 22. között.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület elnöke felidézte, hogy négy évvel ezelőtt kezdték az őszi fesztivál megújítását, akkor kapta a CAFe Budapest nevet is.

Azóta számos társrendezvény csatlakozott, ilyen az Art Market Budapest kortárts képzőművészeti vásár, a Margó Irodalmi Fesztivál vagy a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe, de maguk is indítottak új fesztivált, a Budapest Ritmo világzenei sorozatot - jegyezte meg.

Káel Csaba kiemelte, hogy a fesztivál egyik "örökös fókusza" Bartók Béla. Az ő életművét nemzetközi sztárokkal mutatják be idén: a magyar komponista előtt tiszteleg például Tan Dun Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző a CAFe Budapest nyitókoncertjén.
Selmeczi György Szent Lászlót teszi kortársunkká Boldogasszony lovagja című vígoperáján keresztül, melynek ősbemutatóját a CAFe Budapest keretében tartják, ahogy Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperájának magyarországi premierjét is.
A hamburgi ősbemutató után néhány nappal érkezik Budapestre Multiversum című, új munkájával Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra.

Idén Izrael és a zsidó kultúra áll a CAFe Budapest fókuszában. Fellép mások mellett az Izrael Balett, Avishai Cohen triója, Avi Avital és Omer Avital; az Art Market Budapest Kortárs Képzőművészeti Vásár pedig az izraeli kultúra képző- és fotóművészeti vetületét mutatja be.
Eran Shakine izraeli képzőművész elárulta, hogy új köztéri szobrot készít Budapestre: hat méter magas nőalakja a Széchenyi téren, a Lánchíd mellett lesz látható.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja többek között az Izrael Balett fellépését, Oláh Kálmán Kodály Impressions című koncertjét emelte ki, de felhívta a figyelmet az Anima Sound System és Heidi Vogel Jerusalem My Love című estjére, valamint az idén harminc éves Mini-Fesztiválra is.

Először hangzanak el a Karosi Júlia Quartet előadásában Bartók instrumentális műveinek feldolgozásai és az énekesnő új, több tételes saját szerzeménye Words and Beyond címmel.

Elek Judit filmrendező elmondta, És a halottak újra énekelnek című estje az erdélyi haszid népdalkincs nyomába indult Eisikovits Miksa gyűjtése nyomán; Eredics Áron, a Söndörgő zenekar vezetője pedig arról mesélt, hogy az Amsterdam Klezmer Banddel együtt lépnek majd fel a Budapest Ritmo színpadán.

Virágh András Gábor elmondása szerint másik négy fiatal kortárs zeneszerzővel idén alakították meg a Studio 5 csoportot, melynek Hang / Levegő / Lélegzet című koncertje a Szent István-bazilikában lesz hallható.

A fesztivál részletes programja a www.cafebudapestfest.hu honlapon böngészhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!