Cannes - A Kritikusok hete is programot hirdetett

Kultúra, 2020.06.04

A cannes-i filmfesztivál Kritikusok hete (Semaine de la critique) elnevezésű párhuzamos programja is önálló válogatást hirdetett meg csütörtökön, miután előző nap a hivatalos program szervezői is közzétettek egy 56 filmből álló válogatást, jóllehet a koronavírus-járvány miatt a seregszemlét a Croisette-en a megszokott formájában nem tartják meg.

Az 1962-ben alapított Kritikusok hete az első úgynevezett párhuzamos program volt az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja új tehetségek felfedezése a nagy neveket felvonultató filmes mustrával párhuzamosan. A korábbi felfedezettek között volt Jacques Audiard, Alejandro González Inárritu, Ken Loach, Francois Ozon, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.

A szekció - amely kizárólag rendezők első és második filmjeit mutatja be - öt nagyjátékfilmet és tíz rövidfilmet választott ki, amelyeket egy-egy személyre, illetve filmre szabott program keretében kísér el a mozibemutatóig - olvasható a szervezők közleményében.

A válogatásban szereplő öt játékfilm közül négy francia alkotás, és közülük kettőt rendezett nő. Anna Cazenave Cambet egy szerelmet kereső fiatal nőről készítette első filmjét (De l'or pour les chiens), míg Chloé Mazlo alkotása (Sous le ciel d'Alice) egy a libanoni polgárháborúban játszódó szerelmesfilm Alba Rochwacher és Wajdi Mouawad főszereplésével. Just Philippot egy fantasztikus filmmel (La Nuée) szerepel a válogatásban, Nael Marandin pedig egy, az agráriumban játszódó filmet forgatott (La Terre des hommes).

Az egyetlen külföldi játékfilm a brit Aleem Khan After love című filmje, amelyben egy özvegyen maradt angol nő felfedezi néhai pakisztáni férje titkát.

A Kritikusok hete külön bemutatót szervez az alkotásoknak a francia mozipremierek előtt, valamint az augusztus 28. és szeptember 2. között megrendezendő franciaországi angouleme-i fesztiválon is bemutatják a filmeket egy önálló program keretében.

Ellentétben a szerdán meghirdetett hivatalos program alkotásaival, a Kritikusok hete díjat is oszt: az öt játékfilm közül a legjobbat egy 20 ezer eurós forgalmazói támogatással jutalmazza.

A tíz beválogatott rövidfilmet digitális formában október 19. és 25. a szakmabelieknek, október 22. és 25. között pedig a nagyközönségnek a Festival Scope internetes oldalon mutatják be, Ezzel párhuzamosan a Cinématheque francaise-ben, a francia filmmúzeumban közönség előtt is levetítik az alkotásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!