Cannes - Matteo Garrone filmjének kutyaszereplői kapták a Palm Dog díjat

Kultúra, 2018.05.18

Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjének kutyaszereplői kapták meg pénteken a legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog (Kutya Pálma) díjat a 71. cannes-i filmfesztiválon.

A nápolyi maffiáról készített nagyszabású Gomorra után ezúttal egy egyszerű kisemberről forgatta legújabb filmjét az olasz rendező. A főhős Marcello (Marcello Fonte), egy elvált, negyven év körüli, naiv és jó kedélyű kutyakozmetikus, aki kábítószer-kereskedésből egészíti ki szerény jövedelmét. Kislányán kívül csak az üzletébe betérő kutyákban talál igazi társakra. Amikor egyik gyerekkori barátja, a szomszédban élő és feltehetően a maffiával üzletelő, kábítószerfüggő és mindenki életét megkeserítő Simoncino (Edoardo Pesce) átveri, Marcello fokozatosan elveszíti ártatlanságát, bosszút eszel ki ellene, ami véres tragédiába torkollik.

"A kutyák a főszereplők. Az alakításukat különösen nagyra értékelte a zsűri" - mondta a díjátadón Toby Rose, a díj alapítója.

A cselekményt egy, az 1980-as években Rómában megtörtént eset ihlette, amikor is egy kutyakozmetikus megkínzott és megölt egy, a környezetét terrorizáló bűnözőt. A rendező bevallása szerint egy vizuális ötlet alapján valósította meg a filmet. A ketrecbe zárt kutyákat látta maga előtt, akik végignézik, hogyan tör ki az emberből a bestiális énje.

A zsűri a Nagydíjat a Kritikusok Hete válogatásban fődíjat nyert, Diamantino című francia-portugál-brazil komédia rózsaszín bundájú kutyaszereplőinek ítélte, akik a főhős hallucinációiként jelennek meg a vásznon.

A 2001 óta létező Palm Dog díjat, amelyet a mustra fődíja, az Arany Pálma (Palme d'or) előtti tisztelet jeleként alapítottak, egy angolszász filmkritikusokból álló bizottság ítéli oda a seregszemle nem hivatalos programrészeként.

A cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjának díjkiosztó ünnepségét szombat este tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!