Cannes - A Saul fia elnyert egy rangos francia díjat is

Kultúra, 2015.05.23

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia elnyerte szombaton a francia Francois Chalais-díjat is a 68. cannes-i filmfesztiválon, ahol előzőleg megkapta a nemzetközi kritikusok díját.

A 1996-ban elhunyt francia kulturális újságíró és filmkritikus emlékére alapított díj fővédnöke a francia kulturális minisztérium, a Francia Filmintézet (CNC), valamint a France Télévisions francia közszolgálati televízió, az RTL kereskedelmi rádió és a Le Parisien című francia napilap.

A díjat egy héttagú francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri - amelynek idei elnöke Yves Boisset francia filmrendező - ítéli oda minden évben egy aktualitása miatt is fontos filmnek.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére meghívott alkotások közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választotta ki a díjat kezelő alapítvány által felkért zsűri a szerinte legjobb filmet.

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilmek ítélt díjat egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt vette át Nemes Jeles László rendező és Röhrig Géza, a film főszereplője a cannes-i Grand Hotel-ben. Néhány órával aztán, hogy az alkotás megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is.

A Francois Calais-díj zsűrije egyhangúlag ítélte oda a Saul fia című alkotásnak a rangos díjat. Az indoklás szerint az egyedülálló rendezés, és egy mai is aktuális barbarizmus kapcsán a különlegesen humanista látásmódja miatt találta kiemelkedőnek az alkotást a zsűri.

A fesztivál kezdetén a versenyprogramban nagy sikerrel bemutatott, majd óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje. Három korábbi kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint harminc díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította. A Laokoon Filmgrup gyártásában készült alkotást a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 320 millió forinttal támogatta.

A filmet a Mozinet Kft. forgalmazásában június 11-től vetítik a magyar mozikban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!