Charles Lloyd & The Marvels Lukács Miklóssal a RAM Colosseumban

Kultúra, 2018.06.15

Az eredetileg tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai dzsessz szaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén vasárnap. Az esten közreműködik Lukács Miklós cimbalomművész.

A 80. születésnapi turnéja keretében a magyar fővárosba is ellátogató Charles Lloyd eredetileg a MOMSportban lépett volna fel, a koncert technikai okokból került át a RAM Colosseumba - közölte a szervező Get Closer pénteken az MTI-vel.

Az autodidaktaként indult Charles Lloydot gyerekkorában Memphisben Phineas Newborn, Irvin Reason, George Coleman, Bobby "Blue" Bland, Howlin' Wolf, B.B. King zenéjét hallgatta. Ezt a műfaji sokszínűséget vitte magával a Los Angeles-i Egyetemre, ahol zenei diplomát szerzett. Éjszakánként Ornette Colemannel, Billy Higginsszel, Don Cherryvel játszott együtt, és tagja lett Gerald Wilson zenekarának.

A hatvanas évek már New Yorkban találták Lloydot, ahol művészeti vezetőként csatlakozott Chico Hamilton zenekarához, majd Cannonball Adderley Sextetjébe került. Közben 1965-ben megalakította a Charles Lloyd Quartettet, amelyben megfordult Szabó Gábor, Ron Carter, Tony Williams, Don Friedman, Richard Davis vagy Roy Haynes is. 1966-ban alakult ki a formáció legendás felállása Charles Lloyddal, Keith Jarrettel, Jack DeJohnettel és Cecil McBee-vel. Két év alatt öt nagyszerű albumot rögzítettek: Dream Weaver, In Europe, The Flowering, Love-In, Forest Flower: Charles Lloyd at Monterey. Az utóbbi a dzsessztörténet egyik legnagyobb kritikai és kereskedelmi sikere lett, milliós példányszámban kelt el, a rádiók is műsoron tartották. A lemez igazi crossover muzsika, melyen a dzsessz modális és avantgárd irányzatai mellett a keleti zenei hatások és a kor pszichedelikus hangulatai is jelen vannak.

Lloyd és a kvartett játszott a Doors, a Beach Boys, a Byrds albumain, felléptek Jimi Hendrix, Janis Joplin, a Cream és a Grateful Dead koncertjein. Zenéjük hatással volt Miles Davisre is, ami a trombitás Bitches Brew című albumán fedezhető fel. Charles Lloyd a hetvenes évek elején a kaliforniai Big Surbe vonult vissza, ahol filozófiával foglalkozott és meditált. 1981-ben az akkor 18 éves Michel Petruccianival turnézott, több lemezt is kiadtak, majd ismét zenekart alakított Bob Stensonnal és az ECM kiadóhoz szerződött. Az itt megjelenő albumain mások mellett John Abercrombie-val, Jason Morannal, Zakir Hussainnel és Maria Farantourival játszott.

2015-ben a Blue Note-hoz szerződött, abban az évben jött ki a Wild Man Dance című anyag, amelyen szerepet kapott Lukács Miklós cimbalomművész is. Utóbbi nemcsak a lemezen játszik, hanem a lemezanyaggal koncertező zenekarral is fellépett. Lloyd és Lukács először 2012-ben játszott együtt Budapesten. A Bartók munkásságát jól ismerő amerikai szaxofonos első tárogatóját állítólag Dresch Mihálytól kapta.

2016-ban jelent meg az I Long to See You című album a Charles Lloyd & The Marvels név alatt: a csapatban Bill Frisell (gitár), Greg Leisz (steel gitár), Reuben Rogers (basszusgitár) és Eric Harland (dob) szerepel még. A lemezen, amelyen a dzsessz a blueszal és az alt-country-val kapaszkodik össze, közreműködött Norah Jones és Willie Nelson is.

Tavaly a Charles Lloyd New Quartet (Lloyd, Eric Harland, Reuben Rogers, Jason Moran) elnevezésű formációval jelentette meg a Passin' Thru című lemezt, az idén nyáron viszont újra a Marvelsszel indult európai turnéra 80. születésnapja alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!