CineFest - Krzysztof Zanussi lesz a filmfesztivál zsűrijének elnöke

Kultúra, 2018.08.15

Az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke; a mustrát szeptember 14. és 23. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen.

A CineFesten az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több nemzetközi szervezet által delegált zsűri is közreműködik, melyek az általuk odaítélt díjakról fognak dönteni - közölték szerdán az MTI-vel a szervezők.

Az idei CineFest játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi lesz, aki hosszú és sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra, valamint megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is.

Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező - méltatta a lengyel művészt a CineFest, amely idén három Zanussi-remekmű levetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), továbbá mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg Krzysztof Zanussi előtt.

A játékfilmes zsűri tagjai Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő; Christina Fon kanadai producer; Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer; Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora; Bernhard Wenger osztrák filmrendező, producer; Damián Vondrasek cseh filmrendező, valamint Dudás Balázs, a tavalyi CineNewWave fődíjasa lesznek.

A nemzetközi filmfesztivál részletes programja a www.cinefest.hu honlapon lesz elérhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!