Csaknem hetven településen ünneplik meg a magyar széppróza napját

Kultúra, 2018.02.02

Országszerte és határon túl csaknem hetven településen, több mint 120 kortárs író részvételével ünneplik meg első alkalommal a magyar széppróza napját - mondta el Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke pénteken Budapesten.

Hozzáfűzte: a február 12. és 23. között zajló több mint száz program szervezésében több mint ötven magyarországi és határon túli kulturális intézmény és szervezet vesz részt, köztük a Fiatal Író Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT), és az Erdélyi Magyar Írók Ligája is. A helyszínek és programok listája folyamatosan bővül, részletes információ a www.magyarszepprozanapja.hu internetes oldalon található.

A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját. A rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a február 18-i központi gálát a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezik meg - emelte ki Szentmártoni János a sajtótájékoztatón.

A magyar széppróza a 19. és 20. században olyan beteljesülést ért meg, amely érdemes arra, hogy felhívjuk rá a figyelmet - mondta Mezey Katalin Kossuth-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője. Kiemelte: Jókai Mór a magyar irodalom talán legelfogadottabb alakja, életműve egy egész külön univerzum, amely minden korosztály számára tud olvasmányélményt kínálni.

Február 18. a karácsony és a januári holtidő után alkalmas dátum az új könyves szezon elindítására - indokolta az Írószövetség döntését Mezey Katalin. Hozzátette: a magyar próza napjának dátumára a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által felvetett április 14., Esterházy Péter születésnapja túlságosan közel esik az április 11-i magyar költészet napjához. Hasonló okból vetették el Krúdy Gyula születésnapját, október 21-ét is, amely az 1956-os forradalom évfordulójához lett volna túl közel.

Szentmártoni János elmondta azt is: hétfőn megbeszélést folytattak a MKKE képviselőivel, ahol javasolták a szervezet számára, hogy esetleg Esterházy Péter-emléknapként emlékezzenek meg április 14-ről. A két szervezet megegyezett abban, közösen dolgoznak majd a magyar irodalom napja bevezetésén, amelyet szeptemberben rendeznének meg.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára a február 18-i központi gála programját ismertette a sajtótájékoztatón. Az est részeként négy szerző - Nagy Koppány Zsolt, Végh Attila, Bene Zoltán és Weiner Sennyei Tibor - részvételével novellaíró versenyt rendeznek, bemutatják a teljes irodalmi életet lefedő Az év novellái antológiát, valamint lesz koncert és meghirdetnek egy határon túli középiskolásoknak szóló irodalmi pályázatot is.

Tőzsérné Géczi Andrea, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) alelnöke kiemelte, mintegy 40 könyvtár vesz részt a magyar széppróza napja megvalósításában. Szervezésükben rendhagyó irodalomórák, író-olvasó találkozók és kötetbemutatók fogják várni az érdeklődőket, nem csupán a megyeszékhelyeken, hanem kisebb településeken is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!