Csoboth Edina nyerte a Sony World Photography Awards magyar versenyét

Kultúra, 2017.03.28

Oliver című portréjával Csoboth Edina nyerte idén a Sony World Photography Awards magyar nemzeti díját.

A világ legnagyobb fotóversenyét professzionális, nyílt, ifjúsági (12 és 19 év közötti fiatalok) és a fotózást tanuló diákok számára meghirdetett diák fókusz kategóriában rendezik meg. Az első kettőben tíz alkategória van.

A nyílt versenyre jelentkezők automatikusan részt vesznek a nemzeti versenyben. Idén 65 ország fotósai pályáztak, a magyarok versenyében a második helyet is Csoboth Edina szerezte meg Invisible Soul című portréjával. A harmadik Csákvári Péter X-flys című fotója lett - közölte a Sony kommunikációs ügynöksége az MTI-vel kedden.

A Londonban élő Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést. Már a pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, de a divatfotózás is érdekelte. 2011-ben Punk City című munkájával első díjat nyert a verseny nyílt kategóriájának divatfotó alkategóriájában.

"Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-es győzelmem után újból sikerülhet" - fogalmazott Csoboth Edina.

A szervezők kedden kihirdették a nyílt (Open) kategória győzteseit is. A mozgás alkategóriában a kolumbiai Camilo Diaz, az építészet alkategóriában a brit Tim Cornbill, az utazás alkategóriában a német Ralph Gräf, a digitálisan módosított alkategóriában a dán Lise Johansson, a kulturálisban a kínai Kung Csien-kuo nyert. Természetfotó alkategóriában a japán Tanita Hirosi, vadvilág alkategóriában a svájci Alessandra Meniconzi, a portré alkategóriában az orosz Alekszandr Vinogradov, csendélet alkategóriában pedig honfitársa, Szergej Gyibcev kapta az első díjat. A legjobb utcai felvétel a görög Konsztantinosz Szofikitiszé lett.

A professzionális mezőny 10 kategóriájában később hirdetnek győztest, az építészeti alkategóriában - és ezáltal a legnagyobb elismerést jelentő Sony World Photography Awards Az Év Fotográfusa díjra - Hlinka Zsolt is esélyes a Duna-parti épületeket bemutató, Városi szimmetria (Urban Symmetry) című sorozatával.

Az idei verseny különböző kategóriáiba 183 országból több mint 227 ezer nevezés érkezett. A négy nagy kategória mindegyikét anonim módon értékelik nemzetközileg elismert szakemberek, akiket a World Photography Organisation választ ki.

A nyeremények között a Sony legújabb digitális képalkotó eszközei, a díjátadóra szóló utazás és a 25 ezer dolláros fődíj is szerepel.

A verseny legjobb felvételeit a Sony World Photography Awards és Martin Parr - 2017 kiállításon is bemutatják április 21. és május 7. között Londonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!