Csoóri Sándor emlékére rendez konferenciát az MMA

Kultúra, 2017.02.04

A tavaly elhunyt Csoóri Sándor, a 20. századi magyar közéleti, filmes és irodalmi gondolkodás meghatározó, megkerülhetetlen alakjának emlékére rendez konferenciát Jóslás a te idődről címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn és kedden a Pesti Vigadóban.

Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által szervezett kétnapos konferencia a gazdag életműben kifejeződő kultúrfilozófiai modell összetevőit, többek között Csoóri Sándor nemzetfogalmát, folklórfelfogását és irodalomszemléletét, valamint az egyes műveket, társművészeti kapcsolatokat vizsgálja - közölte a köztestület az MTI-vel.

A program szerint hétfőn előad mások mellett Tőkéczki László Útkeresések a 20. században - Csoóri Sándor történelmi alakja, Kovács István pedig Személyiségformáló találkozásaim Csoóri Sándorral címmel. Papp Endre Csoóri Sándor 21. századi esszéiről fog beszélni, míg Jánosi Zoltán Csoóri Sándor és a "bartóki" modell kapcsolatával ismerteti meg a közönséget.

Elek Tibor Csoóri Sándor irodalomszemléletébe, míg Gróh Gáspár az író-költő nemzetfogalmába nyújt betekintést előadásában, de szó lesz Csoóri Sándor hatalommal való szembeszegüléseiről is Márkus Béla előadásában. A hétfői napot Szokolay Sándor Télvégi tavaszváró - Oratorikus látomások Csoóri Sándor verseire című filmjének vetítése fogja zárni.

Csoóri Sándor hetvenes-nyolcvanas évekbeli költészete lesz a témája kedden Vasy Géza előadásának, majd Tarján Tamás az ifjúságképzet mítoszának változásairól fog beszélni Csoóri Sándor lírai életművében. Falusi Márton A radikális hasonlóság elve Csoóri Sándor költészetében címmel tart előadást, Nagy Gábor pedig a szerző apokaliptikus nemzetvízióit veszi sorra az elmúlt három évtizedből.

A konferencia utolsó szekciójában Sebő Ferenc A népköltészet és Petőfi címmel tart előadást, Fehér Anikó az író-költő és a népzene viszonyát fogja megvizsgálni. Szekfü András Csoóri Sándor és a magyar filmművészet kapcsolatát tárja a hallgatóság elé, Tóth Klára pedig Csoóri Sándor "filmálmaival" ismerteti meg a közönséget - derül ki az előzetes regisztrációhoz kötött konferencia programjából.

A konferencia hétfői megnyitóján Fekete György, az MMA elnöke mond köszöntőt.
(MTI)

Galériánk

Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!