Daniel Melingo argentin tangóénekes koncertje a MOMKultban

Kultúra, 2017.04.19

Daniel Melingo argentin tangóénekes ad koncertet szerdán este a budai MOM Kulturális Központban (MOMKult).

Zenéjében egyszerre szól szent és profán, hegedű, tangóharmonika, gitár, bőgő, egyedisége ellenére a hangzás merészen puritán. Az idén 60 éves előadó hangja mély, kicsit nyers, mégis szenvedélyt sejtető - szerepel a szervező Get Closer Concerts által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Carlos Gardel, a fiatalon meghalt tangósztár tenorja magasra tette a lécet a 20. század elejére megszületett argentin (egész pontosan a Plata-folyó környéki) városi népzenében. A második háború vége felé bátorságnak számított, ha egy ismert tangózenekar vezetője egy basszus hangú énekest szerződtetett. Az egyik ilyen előadónak, Edmundo Riverónak egy időben Daniel Melingo nevelőapja volt az impresszáriója.

Melingo gitár- és klarinét szakon klasszikus zenét tanult a Buenos Aires-i zeneakadémián. Karrierjét a modern brazil zene egyik atyjával, Milton Nascimentóval kezdte, ami önmagában bátor lépés volt az állandóan rivalizáló brazil-argentin kulturális viszonylatban. Kipróbálta magát a rockzenében (gitározott a Los Twistben és szaxofonon játszott a Los Abuelos de la Nadában) és csak 40 évesen talált rá tangós gyökereire.

Azóta, a kilencvenes évek vége óta a legnagyobb sztárok közé tartozik hazájában, és turnézik zenekarával, a Los Ramones del tangóval. Eddigi lemezei: H2O (1995), Tangos Bajos (1998), Ufa! (1999), Santa Milonga (2004), Maldito Tango (2008), Corazón & Hueso (2011), Linyera (2014). 2009-ben latin Grammy-díjra jelölték a legjobb tangóalbum kategóriában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!