Díjak átadásával zárult az Operaház évada

Kultúra, 2018.06.18

Díjak átadásával zárult a Magyar Állami Operaház 2017/18-es évada, amelyben 22 bemutató, 41 repertoárdarab és 348 nagytermi előadás várta a közönséget a budapesti Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese kitüntetést Kolonits Klára szoprán, Szegedi Csaba bariton és Sáfár Orsolya szoprán érdemelte ki, a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) címet a következő évadban Tyimofejev Dmitrij első magántáncos viselheti. A díjakat Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaesten - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

Első alkalommal adták át a Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze címet, amelyet Németh Mónika címzetes magánénekes, az Opera Énekkarának tagja vehetett át, valamint a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze kitüntetést Földi Lea tánckari művésznek. A Magyar Állami Operaház Kamaraművésze kitüntetésben Tóth Gábor kürtművész részesült.

A gálaest előtti ünnepségen adták át az Opera hagyományos, évadonként odaítélhető díjait. A Ferencsik János-emlékdíjat Rácz János, az Opera zenekarának fuvolaművésze, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Dóczi Áron hegedűművész kapta. A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Zeke Edit látványtervező, az Oláh Gusztáv-emlékplakettet Bakonyi Marcell magánénekesnek, a Gela Lajos emlékére alapított plakettet Kövessy Angéla balettmesternek ítélték oda.

A Richard Wagnert megihlető és általa inspirált szerzők műveit is összegyűjtő szezonban 22 premier, köztük 3 ős- és 5 magyarországi bemutató, valamint 41 repertoárdarab volt látható. Az évad emlékezetes pillanatai közé tartozott a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán, a Reformáció500 részeként műsorra tűzött A hugenották Szikora János rendezésében, az Olasz nő Algírban Szabó Máté színpadra vitelében, valamint a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő Porgy és Bess Almási-Tóth András rendezésében. Az intézmény májusban és júniusban Kékszakállú100 fesztivált rendezett Bartók A kékszakállú herceg vára bemutatója centenáriumának tiszteletére.

A Magyar Nemzeti Balett a CAFe Budapest részeként mutatta be Hans van Manen három darabját, amelyek közül kettő először szerepelt magyar együttes repertoárján. A Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben a Müpában volt látható Balanchine Téma és variációk című koreográfiája, az Erkel Színházba felújított koreográfiával, díszletekkel és jelmezekkel tért vissza A bahcsiszeráji szökőkút.

Az Erkel Színházban a nemzetközi operaélet több sztárja fellépett, köztük Alexandra Kurzak, Roberto Alagna, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, valamint Ramón Vargas és Leo Nucci. Az Opera Zenekart a neves magyar karmesterek mellett vendégként Christian Badea, Oliver von Dohnányi, Eugene Kohn, Pier Giorgio Morandi és Stefan Soltész is vezényelte.

A Kárpát-Haza OperaTúra tavaly ősszel Erdély és Partium nyolc városában, idén februárban további hat szomszédos ország nyolc magyar lakta településén mutatta be a Hunyadi Lászlót és A víg özvegy balettváltozatát. A 380 művész és munkatárs közreműködésével megvalósult turné több mint 30 ezer nézőt vonzott.

Tavaly októberben az Opera együttesei és szólistái tizedik alkalommal tértek vissza Japánba, ahol 20 helyszínen 18 alkalommal adták elő a Lammermoori Luciát és A denevért, valamint az Opera Zenekar további 5 szimfonikus hangversenyt adott. A fiatalokat megszólító sorozatok között szerepelt az OperaKaland, a Figaro 2.0, a BalettKaland és az OperaKommandó.

Az Operaházban és a Kőbányai úti Eiffel Műhelyházban tervszerűen haladnak a kivitelezési munkálatok, így 2019-ben nemcsak 21. századi színpadtechnikával, hanem egy harmadik játszóhelyet is magába foglaló műhely- és raktárbázissal gazdagodhat az intézmény - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!