Divat, slam poetry és a magyar vidék bemutatása is szerepel a Római Magyar Akadémia új programjában

Kultúra, 2017.03.10

Hagyományos tevékenységei mellett a magyar kulturális élet új és Olaszországban eddig kevéssé ismert területeinek bemutatására készül a Római Magyar Akadémia (RMA) az idén, divat, slam poetry és a magyar vidék bemutatása is szerepel a programok között - számolt be róla Puskás István, az intézet új igazgatója az MTI-nek.

Az RMA 2017-es programjának egyik jelentős eseménye a velencei biennáléval együttműködésben valósul meg. Puskás István elmondta, hogy hosszú idő óta először lesznek láthatók magyar művészek alkotásai a biennálé központi kiállításában; a május 13-án nyíló seregszemle főkurátori válogatásába Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást. A velencei nemzetközi művészeti fesztivállal egy időben az RMA galériájában Hajas-kiállítást tartanak.

Szabó Magda születésének idei 100. évfordulóját magyar és olasz kortárs írónők találkozójával, valamint a Szabó Magda ihlette magyar divatkollekció bemutatásával készülnek megünnepelni, egy nápolyi színház az írónő egy darabját állítja színpadra.

A reformáció évéről az RMA kortárs köztéri képzőművészeti installációval emlékezik meg.

Puskás István az MTI-nek hangsúlyozta, új közönség felé és erőteljesebben kívánja megnyitni az RMA kulturális kínálatát. Ezt szolgálja, hogy az RMA kezdeményezőként lépett fel a V4 országok közös olaszországi kulturális megjelenésében.

Az RMA az idén részt vesz a bolognai gyermekkönyvfesztiválon, a Publishing Hungary elnevezésű magyar kormányprogrammal együttműködésben a milánói könyvvásáron, valamint a római fotófesztiválon.

Az RMA új sorozatot indított a magyar vidéki városok kulturális, gazdasági és idegenforgalmi kincseinek és lehetőségeinek bemutatatására. Debrecen után Pécs és a tervek szerint Székesfehérvár következik.

Kiemelte, hogy az RMA-n márciusban újraindul a magyarul tanuló olaszoknak és magyar anyanyelvűeknek is szóló kortárs műfordítói műhely, amelynek első vendége Áfra János költő lesz. Április 21-én, Róma város születésnapján a street art magyar művészei színezik be a RMA előtti római utcát és Závada Péter részvételével bemutatkozik a magyar slam poetry költészete is.

Puskás István italianista, a debreceni egyetem adjunktusa, műfordító, az olasz kultúra és irodalomtudomány kiváló ismerője többek között a velencei biennálé magyar részvételének koordinálásával is foglalkozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!