Egy hét múlva búcsúztatják Berek Katalin színművészt

Kultúra, 2017.03.17

Egy hét múlva, március 24-én 14 óra 30 perckor tartják Berek Katalin Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész nyilvános búcsúztatását a Farkasréti temető Makovecz-termében.

A búcsúztatás után szűk családi körben, a színésznő végakarata szerint hamvait a Dunába szórják - tudatta a család pénteken az MTI-vel.

Berek Katalin, a nemzet színésze életének 87. évében, hosszan tartó betegség után hunyt el február 26-án.

A Színiakadémián Gellért Endre osztályában Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre, Váradi Hédi volt az osztálytársa. Diplomáját kézhez véve 1952-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, az ország első társulatának tizennyolc évig volt a tagja.

Az állandó megújulásra törekvő színésznő 1970-ben egyik alapítója volt a legendás 25. Színháznak, ahol kollégáinak többsége a főiskoláról frissen kikerült fiatal színész vagy amatőr volt.

Berek Kati művészete elismeréseként két alkalommal is megkapta a Jászai Mari-díjat (1957, 1963), 1973-ban a Kazinczy-díjat, 1970-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, 2000-ben a Nemzet Színésze kitüntető cím első tizenkét tulajdonosának egyike lett. 2007-ben a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, a következő évben Budapest díszpolgára lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!