Eiben István operatőr emlékére hirdetik meg a XVII. Lakiteleki Filmszemlét

Kultúra, 2017.04.27

Eiben István operatőr emlékére hirdetik meg a XVII. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre szeptember 25-éig várják a nevezéseket - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója csütörtökön az MTI-vel.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület november 7. és 9. között rendezi meg a XVII. Lakiteleki Filmszemlét.

A versenyen részt vehetnek falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek határon innen és túlról, minden 2010 után készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken még nem szerepelt - mondta a pályázati feltételekről Lezsák Sándor.

Beszélt arról is, hogy nevezni krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet. Minden benevezett filmről egy rövid szöveges leírást is kérnek, amely az alaklomra készülő katalógusba is bekerül.

A filmszemle felhívása szerint krónika kategóriában helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor és sport szerepelhet maximum 26 perc időtartamban. A korkép kategóriában legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal valamint filmszociográfiával, a művelődés kategóriában maximum 26 perces hungarikumokról, helyi értékekről készített filmmel lehet nevezni. A portréfilmek hossza is maximum 26 perc lehet. A fikciós műsorok maximum 10 perces szórakoztató, animációs, rajz- és kísérleti filmek lehetnek.

A benevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat. A döntésről a pályázókat október 6-ig elektronikus úton értesítik. A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép mestere. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek.

A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról, a www.nepfoiskola.lakitelek.hu oldalról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!