Elárverezik a John Quincy Adams amerikai elnökről 1843-ban készült dagerrotípiát

Kultúra, 2017.08.16

Elárverezik a John Quincy Adams amerikai elnökről 1843 márciusában  készült dagerrotípiát - közölte a The New York Times című lap szerdán.

Az Egyesült Államok hatodik elnökéről készült dagerrotípia egy washingtoni fényképész műhelyében készült. A 76 éves Quincy Adams akkor már nem elnök volt, hanem a kongresszusban - a képviselőház elnökeként - folytatta politikusi karrierjét. A képet egyik képviselőtársának ajándékozta, s annak a családja és leszármazottai őrizték sokáig.

Ez a legrégebbi felvétel John Quincy Adamsről. Kikiáltási ára 150 ezer dollár (39 millió forint) lesz. Emily Bierman, a Sotheby's aukciós cég fotórészlegének vezetője szerint "az elmúlt húsz évben árverésre bocsátottak közül kétségtelenül ez a legfontosabb történelmi portréfotó". Bierman a The New York Times című lapnak nyilatkozva kiemelte a fotó művészi értékeit is. Meglátása szerint a kép jól érzékelteti Quincy Adams habitusát is.

John Quincy Adamsről élete során több mint 60 felvétel készült, az egyik - amely szintén 1843-ban készült - a washingtoni Nemzeti Portré Galériában található. A most árverésre bocsátandó kép azonban pár hónappal korábban készült, mint a múzeumban kiállított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!