Elindult a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

Kultúra, 2020.04.04

A Magyarország szovjet megszállásának 75. évfordulója alkalmából készített epizód megjelenésével szombaton elindult a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata.

A filmben Miklós Péter múzeumigazgató, történész azt mondta, 1945. április 4. új korszak kezdődött Magyarország történelmében. Az államszocializmus időszakában április 4-ét a felszabadulás napjaként ünnepelték. Bár elsősorban politikai, történetpolitikai vita folyt az 1944 ősze és 1945 kora nyara közötti időszak elnevezéséről, a mértékadó történeti monográfiák szerzői közt konszenzus van abban, hogy az ország szovjet megszállásának folyamata fejeződött be ekkor, annak ellenére, hogy valóban voltak olyanok, akik megszabadulásként élték meg a történteket. A társadalom túlnyomó része újabb megszállásként tekintett a szovjet csapatok érkezésére - hangsúlyozta a kutató.

Miklós Péter rámutatott, noha jellemzően 1948-at tartották a fordulat évének, már a front átvonulását követően megkezdődött a szovjet típusú politikai berendezkedés kiépítése, bizonyos stratégiai ágazatokban egyre inkább a politikailag megbízható, baloldali szociáldemokraták vagy még inkább a kommunisták kerültek vezető pozíciókba.

A megszállás rövid távú következménye volt a fosztogatás, rablás, erőszaksorozat, hét-nyolcszázezer ember elhurcolása malenkij robotra, a termelő eszközök elszállítása. Hosszútávú eredményként Magyarország pedig 1989-ig a keleti politikai struktúrához tartozott, 1991-ig szovjet csapatok állomásoztak az ország területén - közölte a történész.

Az elmúlt két hétben a közgyűjtemény videosorozatának harminc epizódja készült el. Ezek folyamatosan jelennek meg a kiállítóhelyek és a múzeum közösségi oldalain. A felvételeken a Tornyai-múzeum szinte valamennyi szakalkalmazottja, kutatója megszólal. Az Emlékpont munkatársai a 1945 utáni témákról beszélnek, a régészek a gyűjtemény újabb anyagai mellett képet adnak a Csomorkányon folyó feltárásokról, míg a történészek a helytörténeti gyűjtemény kincseiről és a közgyűjtemény első igazgatójának, Kiss Lajosnak emléket állító kiállítást mutatják be. A múzeum művészettörténésze a kiállítások mellett a gyűjtemény gyarapodásáról is beszámol.

A sorozat egyes részei emléknapokhoz is kötődnek: így a holokauszt magyarországi áldozatainak vagy a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja mellett Trianon százéves évfordulójára is készül epizód.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!