Elkezdődött az 5. Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés kertben

Kultúra, 2017.10.13

Különleges ízesítésű kürtőskalácsokkal és koncertekkel várja péntektől a vendégeket az 5. Kürtőskalács Fesztivál Budapesten, a Gesztenyés kertben.

A háromnapos programsorozaton a hagyományos ízek mellett például kapucsínós és vadáfonyás változat is kapható lesz a hungarikummá vált édességből - hangzott el a fesztivál helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja felidézte, hogy a testület 2015. december 3-án adta meg a hungarikum minősítést a kürtős kalácsnak. "Bízom abban, hogy ez az elismerés növeli a kürtőskalács népszerűségét és elismertségét nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon" - tette hozzá. Lezsák Sándor azt is elárulta, hogy bár a fesztivál bővelkedik a kreatív ízekben, az ő személyes kedvence a teljesen natúr kürtős kalács marad.

A fesztiválon Kürtős Kaland elnevezéssel jótékonysági közösségi sütést is rendeznek, amelyen 50 csapat süti majd egyszerre a kürtőskalácsot. A fesztivál háziasszonya, Wossala Rozina elmondta: a már hagyományossá vált versenyt idén azzal egészítik ki, hogy a résztvevő csapatok a tésztát is maguk gyúrják meg és legalább egy plusz hozzávalóval kell megtoldaniuk a kürtőskalácsukat. A kreativitást, a közös munkát, az együttműködést, a precizitást és természetesen a végeredményt pontozva választják majd ki az ország legjobb amatőr kürtőskalács-készítő csapatát. A nevezési díjakból befolyó összeget és a kürtőskalácsokat idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona kapja.

A fesztivál fontos eleme a hagyományőrzés mellett az újítás is. A számtalan új íz mellett újdonság a Relax Liget, ahol kényelmes körülmények között, sorban állás nélkül várhat mindenki arra, hogy elkészüljön a megrendelt kürtőskalácsa, amiről sms-értesítést kap - mondta Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

Élőzenés, változatos zenei kínálat is várja a fesztiválra kilátogatókat. Pénteken fellép a Bagossy Brothers Company, szombaton Keresztes Ildikó és Pély Barna szórakoztatja az érdeklődőket, míg vasárnap a Veronika & The Wedding Boys koncertje után Myrtill és a Swinguistique zárja a Kürtőskalács Fesztivált. A gyerekek meghallgathatják Pom Pom meséit, a Kolompos és a JAZZterlánc Zenekart, a színpadnál bábelőadást is láthatnak.

Most is lesz kibővített Csináld Magad sátor, ahol mindenki maga készítheti el kedvenc kürtőskalácsát. A nagyobbak játszhatnak a Székelyföldi Legendárium két óriás társasjátékával vagy kipróbálhatják az életnagyságú malomjátékot is.

A pénteki sajtótájékoztatón Keresztes Ildikó átvehette a Most című legutóbbi lemezéért járó aranylemezt. Az énekesnő ráadásul egy külön ízt ihletett a fesztiválon: a dupla málnás kürtős fondue-t az ő kívánságára alkották meg - mondta el András Tünde, a fesztivál rendezvényigazgatója.

Kiemelte: mintegy 25 standon sülnek majd a kürtőskalácsok. A hagyományos kürtőskalácsok mellett lesz mini és óriás, glutén- és laktózmentes, illetve fitnesz verzió, valamint számtalan kürtőskalács-desszert: kürtős "csapágyat", kürtős fagyit és a kürtős krémest is kóstolhatnak a látogatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!