Először mutatkozik be horvát közönség előtt a Magyar Állami Népi Együttes

Kultúra, 2018.05.17

A magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója évében a néptánc és a népzene legmagasabb színvonalú előadását mutatja be Zágrábban május 29-én a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) és horvát Lado népi együttes a Vatroslav Lisinksi koncertteremben - mondta Ferencz Mária, a MÁNE nemzetközi referense a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A magyar együttes először mutatkozik be a horvát közönségnek.

Ferencz Mária jelezte: két olyan világhírű együttes lép majd színpadra, amelyek először ismerik meg egymás repertoárját. Mint mondta: a horvát közönség az előadás után csodálkozni fog, hogy mennyi hasonlóság van a két kultúra hagyományai között, de úgy vélte, lesznek olyan meglepetések is, amelyeket még nem láthatott a horvát közönség. "A legszebb, legritmikusabb táncokkal készülünk a Kárpát-medencéből" - húzta alá.

Reményét fejezte ki, hogy a mostani után a magyar együttes újra és újra fellép majd Horvátországban. Hozzátette: örülnének, ha a két együttes a következő alkalommal már Budapesten lépne fel együtt.

Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete szerint a rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy a két nép újból megismerhesse egymás kulturális örökségét. Két gazdasági óriásvállalat, a horvát INA és a magyar Mol olajcégek felismerték ezt a hiányt és támogatásukkal elindult egy együttműködés, amely remélhetőleg folytatódik és mindkét ország identitását is erősíti majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!