Először rendezik meg a Rátonyi Róbert Operettfesztivált Veszprémben

Kultúra, 2018.06.08

Rátonyi Róbert (1923-1992) tiszteletére operettfesztivált rendeznek június végén Veszprémben. A négynapos rendezvényen az előadások mellett családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a rendezvény művészeti vezetője.

Keller János elmondta, hogy a június 21. és 24. között zajló rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal indítják útjára. A négynapos fesztiválon mintegy 30 program várja az érdeklődőket, köztük meseoperett, bábelőadás és népművészeti vásár.

Közölte: a délutáni nyitóceremónián lovaskocsi, cirkuszi produkciók és számos meglepetés várja majd az érdeklődőket.

Ezt követően a Bor, mámor, szerelem című zenés produkciót láthatja a közönség, majd operettdallamok csendülnek fel. A rendezvény második napján a Kabóca Bábszínház játéktere és lufibohóc várja a gyermekeket, akik ha kedvük tartja, jelmezben fotózkodhatnak is az operett műfaj egykori csillagainak életnagyságú másaival. Operettkoktél címmel hallhatják az érdeklődők a Petőfi Színház művészeinek előadását a vásári forgatagban.

A Kabóca Bábszínház előadásában Az aranyszőrű bárány című mesét láthatják a legkisebbek. Honthy Hannáról beszélgetnek szintén pénteken délután a színház előcsarnokában, mások mellett Rátonyi Hajnal és ifjabb Rátonyi Róbert részvételével.

Szaffi, a cigánylány címmell meseoperettet láthatnak a nézők, mások mellett Bozsó József és Csonka Zsuzsanna szereplésével, valamint magyarnóta- és operettest részesei lehetnek, amelyen Kállay Bori és Berkes János is fellép. Az Operett éj című produkció zárja a pénteki programokat, melyben Bozsó Józsefet, Steinkohl Erikát és Virág Józsefet is láthatja a közönség.

Szombaton többek között egy szakmai beszélgetés hangzik majd el Rátonyi Róbertről, láthatják az érdeklődők A régi nyár című operettet, a Budapesti Operettszínház előadásában, az estet pedig Kalló Zoltán zenekarának műsora zárja.

A fesztivál utolsó napján A szegény ember és a róka valamint A kerek nő című népmese látható, a rendezvényt operettgála zárja mások mellett Oszvald Marika és Peller Károly szereplésével, majd a színház előtti téren tűzijátékot rendeznek.

Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója arról beszélt, hogy Rátonyi Róbert Veszprémben fejezte be pályafutását megadva a műfaj rangját a színházban.

A neves operett táncos-komikus Rátonyi Róbert gyermekei, Rátonyi Hajnal és ifjabb Rátonyi Róbert azt hangsúlyozták, hogy sokat jelent számukra és a műfaj továbbélése szempontjából is a fesztivál életre hívása.

Rátonyi Hajnal az édesapjáról szóló kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a tárlaton látható fényképek, színházi és magánéleti emlékek jól tükrözik azt a hatalmas életművet, amelyet édesapja tudhat magáénak. A tárlat július 13-áig látható a színház előcsarnokában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!