Először rendeznek Orosz Zenei Fesztivált Budapesten és Debrecenben

Kultúra, 2018.09.20

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29-től október 6-ig Budapesten és Debrecenben.

"A fesztivált az orosz zene iránti rajongásom mellett azért is hoztuk létre, mert Rahmanyinov idén 145 éve született és 75 éve halt meg. Az orosz zeneszerzők népszerűek Magyarországon, de a rendezvénnyel rá akarunk világítani arra, hogy sok olyan mű van, amely méltatlanul mellőzött" - mondta Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapítója, művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint megjegyezte, Szergej Rahmanyinov (1873-1943) csak a 20. század vége felé kezdett népszerűvé válni, hiszen hosszú ideig be volt tiltva.

Az Orosz Zenei Fesztivál két kiemelt produkciója a Rahmanyinov zenekara és Rahmanyinov hite címet kapta. Szabó Marcell kifejtette, hogy szeptember 29-én a debreceni Nagytemplomban, majd október 6-án a fővárosi Szent István-bazilikában Rahmanyinov Vesperás című kórusműve szólal meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Szabó Sipos Máté vezényletével. A zenekari esten (október 1-jén, a zene világnapján a debreceni Kölcsey Központban és 2-án a Zeneakadémián) A holtak szigete, a Rapszódia egy Paganini-témára és az I. szimfónia hangzik el.

A Rahmanyinov kamarája és a Rahmanyinov ritkaságai című koncerten október 3-án és 4-én a budapesti Orosz Kulturális Központban az érdeklődők Rahmanyinov valamennyi kamaraművét (két-két trióját és szalondarabját, valamint a csellószonátáját) meghallgathatják, de lesz est Rahmanyinov zongorája (október 5.) és Rahmanyinov hangja (szeptember 30. Debrecen, október 4. Budapest) címmel is.

A fesztiválon közreműködő művészek között lesz Szabó Marcell mellett Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, Virág Emese, a moszkvai Rahmanyinov Trió, Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

A koncertek mellett fotókiállítást is rendeznek: szeptember 29-től a debreceni Kölcsey Központban, október 2-tól pedig a budapesti Orosz Kulturális Központban látható a moszkvai Orosz Nemzeti Zenei Múzeum erre az alkalomra összeállított anyaga, amely Rahmanyinov életéről és munkásságáról szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!