Először tervezi afrikai építész a londoni Serpentine-pavilont

Kultúra, 2017.02.22

Diébédo Francis Kéré az első afrikai építész, akit felkértek a londoni Kensington Gardensben álló Serpentine Gallery idei nyári kerti pavilonjának megtervezésére.

"Mindig is a fa volt a legfontosabb hely a falumban" - mondta a Burkina Fasó-i Gandóból származó építész azzal kapcsolatban, hogy mi inspirálta a pavilon megtervezésekor.

"Az emberek a faágak árnyékában gyűlnek össze megvitatni bizonyos kérdéseket, beszélgetnek a szerelemről, az életről. Azt akarom, hogy a pavilon ugyanilyen szerepet töltsön be: egy mindenki előtt nyitva álló menedék legyen, amely a szabadság és a közösséghez tartozás érzését adja az embereknek" - idézte Kérét a The Guardian című brit napilap internetes oldala.

Míg Nyugat-Afrika kietlen tájain a tűző napsütés, addig a brit fővárosban sokkal inkább az eső ellen érdemes védekezni. Az afrikai építész ezért úgy tervezte meg a pavilon leginkább csészealjra emlékeztető, hosszú, vékony faelemekből álló tetejét, hogy az elvezesse az esővizet a közepén lévő nyílásba, ahol acélrudak erdeje támasztja alá az egész szerkezetet.

A pavilon kék színben pompázó falait ugyancsak faelemek alkotják, olyan mintában elhelyezve, amely a Gandóban élő fiatal férfiak ünnepli ruháját idézi. "Londonba jövök, ezért szerettem volna megmutatni a legszebb ruhámat" - jegyezte meg tréfásan Kéré.

A pavilon az építész afrikai munkáinak azon jellegzetességeit hordozza magán, amelyek nemzetközi hírnevet hoztak számára. Kéré gyakran dolgozik vályogtéglával és ultrakönnyű acélszerkezetekkel. Eleinte a Serpentine-pavilon falait is ilyen téglából akarta megépíttetni, ám nyomatékosan javasolták neki, hogy ne változtassa sártengerré a királyi parkot.

Kéré 1965-ben született az ivóvíz- és áramellátás nélküli Gandóban. A falu vezetőjének fiaként megvolt az a kivételes lehetősége, hogy városi középiskolában tanuljon.

Tizennyolc évesen ösztöndíjjal tanulhatott famegmunkálást Németországban, ám miután rájött, hogy nem sok hasznát veszi az ácsmesterségnek az országban, elkezdett építészetet tanulni a berlini Műszaki Egyetemen.

Végzősként tervezett egy általános iskolát szülővárosa számára és elegendő pénzt is sikerült összegyűjtenie a tervek megvalósításához. Az épület 2004-ben elnyerte az Aga Khan Építészeti Díjat és azóta egy középiskolával, egy könyvtárral, egy tanári szállással és egy közösségi épülettel is bővült.

A berlini Kéré Architecture építésziroda vezetőjeként Kéré jelenleg európai megbízásainak bevételeiből fedezi Burkina Fasó-i projektjeinek a költségeit. Egyik kezével elegáns cipőboltokat tervez, a másikkal iskolákat, egészségi központokat és könyvtárakat egyebek között Indiába és Jemenbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!