Emlékművet állítottak a holokauszt kisbéri áldozatainak

Kultúra, 2016.08.30

Emlékművet állítottak kedden a holokauszt helyi áldozatainak a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren, ahonnan százharminc zsidót deportáltak Auschwitzba a második világháború idején - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány kezdeményezésére felállított emlékműnél Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára arra hívta a figyelmet: a vészkorszak embermentőinek példája segítheti a ma emberét abban, hogy mindig kész legyen jót tenni a körülötte lévőkkel, legyen ereje és bölcsessége újra és újra jól dönteni, az életet szolgálni - áll a közleményben.

Az 1944-es összeírás szerint a kisbéri izraelita neológ hitközségnek 133 tagja volt, nekik májusban be kellett költözniük a zsinagógába. Innen vitték őket Komáromba, majd Auschwitzba. A háború végén már csak hét zsidó élt a településen - írták.

A közleményben kiemelik: "miközben elhurcolt, megalázott és elpusztított honfitársainkra emlékezünk, jelentős erőfeszítéseket kell tennünk egy olyan emlékezetkultúra kialakítására", amely egyaránt törekszik arra, hogy méltóan emlékezzen a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára, ugyanakkor a jövő nemzedékei elé a mártírok bátorságát, és az áldozatokkal szolidáris segítők, embermentők "cselekvő szeretetét" állítsa példaként.

A kormány ezért szentelt emlékévet a holokauszt áldozatainak, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak, valamint kezeli kiemelten az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját is - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!