Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából

Kultúra, 2023.05.26

Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete emléktáblát állított a zeneszerző egykori fővárosi lakóhelyén, az Alkotmány utca 4. szám alatt.

Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából A pénteki budapesti megemlékezésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere emlékeztetett: A huszadik század közepén olyan páratlan mennyiségű és minőségű zenei tehetség gyűlt össze Budapesten, hogy ide figyelt a világ zenei élete.

"Pedig 1940-ben hatalmas veszteség érte a háború felé sodródó Magyarország kultúráját, zenei életét. Bartók Béla elhagyta Magyarországot. De a háború után nem sokkal Erdélyből megérkezett két fiatal zenész, akiknek tehetsége, elementáris hatása itt tartotta a zenét Budapesten. Az egyiket Kurtág Györgynek hívták, a másikat pedig Ligeti Györgynek" - mondta Karácsony Gergely.

"Ligeti György a világ legnagyobbjai közé tartozott már Budapesten is, de a Nyugat adta meg neki azt a tiszteletet és megbecsülést, ami egy korszakos zseninek jár" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a zeneszerző újabb és újabb zenei irányzatokkal, stílusokkal ismerkedett meg, mindegyikben képes volt remekműveket alkotni.

"Zenei sokszínűségét, a csillapíthatatlan megismerésvágy, a határok átlépése, az abszurd, a groteszk, a fantasztikum és az illúziók kedvelése, valamint a technikai tökéletesség igénye jellemezte" - méltatta a zeneszerzőt a főpolgármester.

"Ugyan Budapest 1998-ban díszpolgári címmel tüntette ki, de okkal érezhetjük, hogy városunk ma is sokkal tartozik Ligeti György emlékének" - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Richter Pál, a Bölcsésztudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének igazgatója kiemelte: Ligeti György a huszadik század második felének egyik legfontosabb avantgárd zeneszerzője, az új zenei technikák és formák kísérletezője volt.

Művészetét egyszerre jellemzi a végletek és ellentétek kiaknázása, a fantázia játékossága, az álom és valóság közötti folyamatos átjárás, a groteszk és az abszurd felmutatása; ugyanakkor a hagyomány, az elődök és a szakmai tudás tisztelete, valamint a formákkal, az alkotással szemben tanúsított alázat is - tette hozzá Richter Pál.

Az emléktábla avatáson részt vett Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerző és Ligeti György özvegye, Ligeti Vera is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!