Farsangnyitó Dalidó lesz Debrecenben

Kultúra, 2020.01.09

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben, a több évszázados cívis hagyományt 2013-ban élesztették újra, s azóta minden év elején megtartják - közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a helyi Kölcsey központban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere példaértékűnek nevezte az oktatási és a kulturális intézmények összefogását, azt az ilyenkor megnyilvánuló közösségi életet, amely méltóan épül a régi hagyományokra.

Utóbbi kapcsán megemlítette: évszázadokon át rendeztek Debrecenben a vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót, amikor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

A Dalidó a szakmák ünnepe is - mondta Puskás István utalva arra, hogy négy éve a helyi szakképző iskolák is bekapcsolódtak a programokba.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja hozzátette: az idén tizenegy tagintézményük várja érdekes programokkal a Dalidó vendégeit.

Kiemelte: a városban mindig "hatalmas értéket" jelentett az iparosok jelenléte, a Dalidó pedig olyan találkozási lehetőség, amelyen megmutathatják a családoknak, mit jelen ma, a 4. ipari forradalom korában iparosnak lenni.

A sajtótájékoztatón kiállítás keretében adtak ízelítőt a folyamatból: a kovácsoltvas pásztorkampótól a 3D-s nyomatásig követhették nyomon az érdeklődők a kézművesség, az ipar fejlődését.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója a Kölcsey központban szombaton látogatható programok közül kiemelte a "langaléta garabonciások" gólyalábas vásári komédiáit, az ANN-DROID - Egy robotlány csodálatos kalandjai című produkciót, a jelmezmustrát, az állatok farsangját és a Kifli zenekar produkcióját.

A debreceni Dalidó vasárnap a Vojtina Bábszínházban folytatódik - jelezte Asbóth Anikó igazgató. Hozzátette: megvív egymással Konc király és Cibere vajda, s a küzdelem eldönti, ki uralkodik majd felettünk az elkövetkező időkben: a bőség ura Konc király, vagy a böjt hirdetője, Cibere vajda.

Farsangi alakoskodókat is várnak a mulatságba: lesz tudós kecske, táncoló medve, harcedzett huszár a lovával, de a környékbeli betyárok is találkoznak a debreceni Dalidóban - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!