Február végéig látogatható a Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás Nyíregyházán

Kultúra, 2018.01.05

A nagy érdeklődésre való tekintettettel február 28-ig tekinthető meg a Fejedelmeink mesés kincsei című tárlat Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztató szerint az augusztus 26-án nyílt tárlaton többek között a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérgyűjtemény is látható.

Mint írják, az ország hat városába tervezett vándorkiállítás második állomásán nem csupán a 220 darabos gyűjteményt ismerhetik meg az érdeklődők, hanem egy reprezentatív válogatást is a jegybank 1974-ben alapított bankjegy- és éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből.

A kollekciót gazdagítja a szintén az MNB tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek a jegybank több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai. A kiállításon megtekinthető néhány 16-17. századi erdélyi fegyver is, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra.

A Jósa András Múzeum saját kiállítási anyagával az erdélyi fejedelmek másfélszázados uralkodásának történetét és a korszak néhány érdekes epizódját mutatja be. Iskolai csoportok számára a szakemberek külön múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, melyekre előzetes bejelentkezéssel lehet regisztrálni - áll az MNB közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!