Februárban újra nemzetközi fesztivált rendez az SZFE

Kultúra, 2020.01.23

Február 6. és 9. között ismét megrendezi a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE).

Idén hat országból - Ausztriából, Litvániából, Svájcból, Németországból, Franciaországból és Csehországból - érkeznek vendégek a fesztiválra, és az SZFE mellett a Kaposvári Egyetem hallgatói is bemutatkoznak színházi előadásaikkal - hangzott el az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Upor László rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes elmondta: az egyetem mindennapi munkáját és filozófiáját sűríti magába a négynapos fesztivál, amely évről évre fejlődik. A fesztivál filozófiáját összefoglalva a szabadság, az együttműködés, a sokszínűség, az önkormányzatiság és a nemzetköziség szavakat emelte ki.

Mint rámutatott, a négy nap alapja az együttműködés, a nemzetközi és a magyarországi egyetemek közötti együttműködés. Ebből adódóan a fesztivál egyre sokszínűbb, a színházi produkciók mellett filmfesztivál, kiállítás, workshopok is szerepelnek a programban és egyre több országból érkeznek résztvevők.

Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy több olyan programot terveznek, amelyeket a hallgatók kezdeményeznek. A diákoknak az egész program kialakításában és a lebonyolításban egyre nagyobb szerepük van - tette hozzá Upor László, megjegyezve, hogy a hallgatók szervezésében nemzetközi workshopokat is tartanak.

A fesztiválra meghívást kaptak a bécsi, a prágai, a marseille-i, a vilniusi, a müncheni, a versciói és a kaposvári egyetem produkciói. A házigazda SZFE két előadása látható: az Octopus, avagy Szent György és a sárkány, valamint az Amphitryon című darab.

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője elmondta: a fesztiválon vegyesen láthatók klasszikus és kísérleti, kortárs produkciók. A Kaposvári Egyetem egy mozgásszínházi és egy beavatószínházi előadással érkezik. A Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

A verscióiak a fesztiválra Pitch! című fizikai színházi produkciójukat hozzák el, amelyet Michael Ende Momo című regénye inspirált. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és bemutatkoznak a prágai DAMU hallgatói is. Idén első alkalommal vesznek részt az eseményen a vilniusiak, akik Macbeth-előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címmel készítettek produkciót. A bécsiek is először vesznek rész a fesztiválon, Az utolsó (előtti) panda avagy a statik című alkotással.

Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) látványtervező tanszékének vezetője elmondta: a fesztiválon közös tárlaton mutatkoznak be az SZFE, a Kaposvári Egyetem és az MKE hallgatói. Az idei tanév első félévének munkáiból adnak válogatást, színházi látványtervek, makettek, díszlet-, jelmeztervek, bábok láthatók. Egy másik kiállítást is szerveznek az SZFE hallgatói a fenntarthatóság témáját helyezve a középpontba.

Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta: a FACT keretében idén először nemzetközi diákfilmfesztivált is szerveznek. A programba Csehországból, Szlovákiából, Belgiumból és a magyar művészeti egyetemekről érkezett filmekből válogattak. A munkákat nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli.

A Premier Kultcaféban rendezett ingyenes fesztiválon a versenyfilmek mellett válogatás látható a diákok dokumentum- és kisjátékfilmjeiből, valamint televíziós munkáiból. A Mesterek blokkban egykori hallgatók régi vizsgamunkáit mutatják be.

Balázs Gábor hozzátette, hogy az idén is megrendezik a 24 órás filmkészítő versenyt, továbbá minikonferenciát szerveznek a televíziózás jövőjéről.

Az SZFE közelmúltban elhunyt tanára, Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező emléke előtt tisztelegve a rendezvényen avatják fel a művészről elnevezett termet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!