Felavatták Kepenyes Pál szobrait Kondoroson

Kultúra, 2018.06.14

Kepenyes Pál világhírű szobrászművész három alkotását avatták fel a szülővárosában, Kondoroson csütörtökön; a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, míg a bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.

Legfontosabb saját magunk megtalálása, miközben az ember ki van téve a történelemnek - idézte Kepenyes Pál Mexikóban élő magyar szobrászművész szavait Fekete Péter csütörtökön délután.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára Kepenyes Pál életútját ismertetve elmondta: a művész Kondoroson született 1926-ban. Előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolára járt, ám életébe beleszólt a történelem: előbb mint osztályidegent kirúgták, majd 1950-ben koholt vádak alapján tíz év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték. 1956-ban szabadult, részt vett a forradalom utcai harcaiban, majd november 21-én elhagyta az országot.

Bécs, Párizs, Belgium és Bilbao után áthajózott Mexikóba, ahol megtalálta második hazáját. Egyedi, az expresszionizmus, a szürrealizmus hatását mutató stílusa és ezer közül is felismerhető ékszerei elhozták neki az elismerést és a világsikert. Arisztotelész Onassis, Liz Taylor, Bill Gates és Madonnán kívül számos amerikai és európai elnökfeleség, milliárdos és hollywoodi sztár vásárolt tőle, de az ő 15 méter magas, A nap népe című szobra fogadja az acapulcói reptérre érkező utasokat is - fogalmazott Fekete Péter.

A most 92 éves művész élete és példája azért is fontos, mert soha nem felejtette el, hogy honnan jött, honnan származik, hol gyúrta kisgyerekként először az agyagot - mondta az államtitkár.

Fekete Péter köszöntője elején átnyújtatta ajándékát Kondoros vezetőinek, két, az 1923-as és az 1926-os esztendőkből származó, a kondorosi csárdát ábrázoló fényképfelvételt, kérve, hogy azokat juttassák el Kepenyes Pálnak, hiszen a művész gyermekkorában hasonló állapotban láthatta a csárdát.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) elmondta, hogy igazi összegfogás eredményeként került a három alkotás Kondorosra, hiszen kellett hozzá az önkormányzat, a Kondoros és Környéke Polgári Együttműködés Egyesület és az Emmi közreműködése. A három alkotást végül 20 millió forintért állították fel, amit teljes egészében a szaktárca finanszírozott.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere hangsúlyozta, hogy a város számos legendája közé került Kepenyes Pál - utalva a csárdához kapcsolódó Rózsa Sándorra, az olimpiai bajnok Balczó Andrásra és Ónodi Henriettára. A művész először 1992-ben látogatott haza, és azóta többször is megfordult Kondoroson.

A most átadott alkotásai közül a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, míg a márványalapzaton lévő, bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!