Felavatták a felújított Deák Dénes-kutat Székesfehérváron

Kultúra, 2017.05.19

Felavatták pénteken Székesfehérváron Haraszty István 1993-ban készített, több mint nyolc méter magas, Deák Dénesről elnevezett mobil szökőkútját, amelyet nemrégiben teljesen felújítottak és a Csónakázó-tó szigetére telepítettek.

Az avatási ünnepségen Vargha Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy az 1990-es években az akkori József Attila Gimnáziumban (ma Ciszterci Szent István Gimnázium) tanított, és a kút rendszeresen hangokat adott, csobogott belőle a víz, működése rendszerint elvonta a diákok figyelmét a tanórákról. Ez egy szerethető alkotás, amely végre méltó környezetben, szépen felújítva fogja újra gyönyörködtetni a városlakókat és az ide látogatókat - tette hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester igazi értékmentésnek nevezte a szobor felújítását és újra felállítását, amelyet fehérvári fiatalok kezdeményeztek. Elmondta, hogy a szobor felújítása mintegy 42 millió forintba került, amihez az állam városrészi rehabilitáció keretében 20 milliót adott, a többit az önkormányzat biztosította.

A hazai mobil szobrászat közkedvelt alkotója Haraszty István, becenevén Édeske. Az autodidakta alkotó a kinetikus művészet jelentős hazai képviselője. Művei - melyek fanyar humorúak és sok esetben szarkasztikus mondanivalót hordoznak - nagy feltűnést keltettek már a 70-es években is. Munkássága elismeréseként megkapta többek között a Kassák Lajos-, a Munkácsy Mihály-, valamint a Kossuth-díjat, Magyarország Érdemes Művésze, aki egyúttal Prima Primissima- és Hazám-díjas szobrász is.

A több mint 8 méter magas, vörösréz, bronz, acél, krómacél, üveg elemekből álló, elektromos és hidraulikus berendezést 1993-ban készítette el, és eredetileg a Téráztató nevet adta neki. A köztéri alkotást 1992-ben rendelte meg tőle Deák Dénes, akinek halálát követően, 1993. október 2-án Székesfehérváron, a Bartók Béla téren avatták fel a mobil szobrot. Ekkor a művész - utalva a város mecénására, aki a fémalkotást a városnak adományozta - a szobor nevét Deák Dénes-szökőkútra változtatta.

A szobor néhány évig működött a téren, de egyre kevesebb alkatrészt lehetett látni rajta, mert jelentősen korrodálódott, valamint több darabját megrongálták, ellopták. 2014-re annyira leromlott az állapota, hogy elengedhetetlenné vált a teljes felújítása. A teljes rekonstrukció végeztével az önkormányzat úgy döntött, hogy a köztéri alkotás a jövőben a Csónakázó-tó szigetét díszíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!