Félszáznál is több program a külföldi magyar intézetekben

Kultúra, 2017.09.12

Több mint félszáz kiemelt rendezvény: mások mellett kiállítások, koncertek, könyvvásári megjelenések szerepelnek a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

Idén ünnepli alapításának kilencvenedik évfordulóját a Római Magyar Akadémia, amelynek keretében csaknem egyéves programsorozat indul útjára kedden, az akadémia alapításának napján - mondta el a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet keddi budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára, az intézmény vezetője.

A helyettes államtitkár beszámolója szerint a programsorozat célja a magyar kultúra sokszínűségét bemutatni az olasz közönség számára, valamint felidézni az akadémia és az olasz-magyar kapcsolatok elmúlt kilencven évének történetét.

Csütörtökön az olasz főváros magyar futballjátékosairól nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián, ezen a napon Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz-magyar futballtörténetben címmel rendez beszélgetést a Balassi Intézet gellérthegyi székházában.

Az akadémia októberben Medea címmel rendez fotókiállítást, Pier Paolo Pasolini hasonló című filmjének még soha be nem mutatott werkfotóival és két kortárs magyar női fotóművész munkáival.

A Római Magyar Akadémia létrehoz egy interaktív online Róma-térképet, amelyen a felhasználók is bejelölhetik a magyar emlékezet szempontjából fontos helyeket, és saját Youtube-csatornát is indít, amelyre a római magyarok irodalmi tárgyú videóit is várja.

Hammerstein Judit kitért a Lengyelországi magyar kulturális évad programjaira is, emlékeztetve arra, hogy decemberi lezárásáig a rendezvénysorozat több mint 30 városban több mint 200 programot vonultat fel.

Szeptember 22-én a Varsói Királyi Várban nyílik a Modernizmus a magyar képzőművészetben című, nagyszabású tárlat, októberben a Magyar Állami Népi Együttes indul öt helyszínes, a Rajkó zenekar pedig hat állomásos turnéra, de nem hiányoznak a színházi, irodalmi és újcirkuszi programok sem.

Ősszel adják át a varsói Lengyel-magyar barátság történelmi játszóteret, majd december 8-án a Concerto Budapest koncertjével zárul az évad.

Hammerstein Judit kiemelte a szeptember 22-én induló Varasdi Nemzetközi Barokk Fesztivált, melynek idén Magyarország a díszvendége, így számos magyar előadó és együttes lép fel a horvát városban, Európa egyik legjelentősebb barokk fesztiválján.
Október 11-én nagyszabású magyar fotóművészeti kiállítás nyílik a moszkvai Multimédia-művészet Múzeumában, ahol a két világháború közötti magyar fotóművészettel ismerkedhet meg az orosz közönség.

Idén először ítélik oda a KKM által alapított Balassi Műfordítói Nagydíjat, melyet minden évben Szent Jeromos napján, szeptember 28-án ad majd át a miniszter.

A magyar könyvpiac legfontosabb külföldi bemutatkozása a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország idén nagyobb alapterületű és megújult, a kassáki hagyományokra alapozó standdal vesz részt, de a magyar irodalom bemutatkozik a bécsi, krakkói, katowicei, szófiai nemzetközi könyvvásárokon és a moszkvai non-fiction könyvvásáron is - tette hozzá Hammerstein Judit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!