Felújították a rákóczifalvai templomot

Kultúra, 2017.05.25

Pályázati pénzből, valamint egyházi és önkormányzati anyagi támogatásból megszépült a rákóczifalvai Mária neve katolikus templom. A munkák során felújították a 19. század végén létesült épület toronysüvegét és tetőszerkezetét.

A templom külső része már régóta felújításra szorult, ugyanis az elmúlt fél évszázadban komolyabb renoválására nem futotta saját erőből - mondta el Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros polgármestere az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a szükséges pénz jelentős részét - 12 millió forintot - egy olyan vidékfejlesztést szolgáló pályázaton nyerték el, amelyet egyházi, településképet meghatározó ingatlanok felújítására írtak ki. Ehhez az összeghez járult hozzá a Váci Egyházmegye további kilenc, az önkormányzat három, az egyházközség pedig kettő millió forinttal. A felújítás terveit Álmosdi Árpád szolnoki építész készítette.

A különböző csatornákon összegyűlt 26 millió forintból ipari alpinisták közreműködésével a toronysisak új vörösréz borítást kapott, a templomtetőn a helyi ácsok a régi azbesztpalákat időt álló, üvegszálasokra cserélték. Ezzel együtt megszüntették a tetőhibákat, és kiépítették az épület villámvédelmét.

A Szolnok melletti kisváros temploma Schuszter Konstantin váci püspök áldozatkészségéből 1893-ban épült. Könyvtárának értékes darabjai azok a XV. századi nyomtatványok, amelyek jelenleg a Váci Egyházmegyei Könyvtárban vannak letétbe helyezve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!