Fesztivállal ünneplik a Beatles legendás albumának 50. évfordulóját Liverpoolban

Kultúra, 2017.03.22

Nagyszabású művészeti fesztivállal ünneplik meg a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című stúdióalbumának 50. évfordulóját májusban és júniusban Liverpoolban.

A rendezvénysorozathoz csatlakozott kórusok, előadóak és művészek a híres album egy-egy száma által inspirált műalkotással vagy produkcióval készülnek a fesztiválra - írta honlapján a BBC.

Az 1967. június 1-jén megjelent Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band állandó szereplője a minden idők legjobb albumait felvonultató listáknak.

A Mark Morris Dance Group a Pepperland című előadásának a premierjét hozza el a fesztiválra. A darab Beatles-slágerek inspirálta zenéjét kamarazenekar előadásában hallhatja a közönség.

A legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díjjal jutalmazott Jeremy Deller a barátság és az önfeláldozás témáit feldolgozó két alkotással készül a rendezvénysorozatra.

A GroupeF nevű francia pirotechnikai csoport és Scott Gibbons amerikai zeneszerző egy "részben perfomanszként, részben történetmesélésként és részben pirotechnikai műsorként" aposztrofált fényjátékkal érkezik. DJ Spooky egy performansz és audiovizuális installációval járja körül annak kérdését, hogy vajon jobbá válik-e világ.

A lenyűgöző installációiról ismert amerikai művész, Judy Chicago eddigi legmonumentálisabb munkáját, egy falfestményt készít a fesztiválra. A "gombafejűek" Indiához fűződő kapcsolatát állítja a középpontba a dél-ázsiai ország művészeinek közös előadása.

A fesztivál egyik kiemelkedő programpontja lesz, amikor a város 64 kórusa közösen fogja elénekelni a When I'm Sixty-Four című számot. Háromszáz rézfúvós fog felvonulni a városban a Meow Meow nevű kabaréművész vezetésével és a színpompás menet egy "gondolatébresztő installációval" fog véget érni.

Június 9-én a színházak, klubok, galériák és zenei helyszínek már a kora reggeli órákban megnyitják a kapuikat a látogatók előtt, és ugyanezen a napon egy egyelőre meg nem nevezett "híres művész" is fellép majd valahol inkognitóban a városban.

A programsorozat május 25-én kezdődik és június 16-án ér véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!