Finnország a vendége a budapesti Eleven Ősz fesztiválnak

Kultúra, 2017.09.21

Finnország lesz a díszvendége a negyedik alkalommal megrendezendő Eleven Ősz fesztiválnak a budapesti Bartók Béla úton; az eseményen szeptember 22. és 24. között számtalan program várja a skandináv ország kultúrája, gasztronómiája és szokásai iránt érdeklődő közönséget - ismertette Barcza Virág, a Finn Nagykövetség munkatársa csütörtökön sajtótájékoztatón.

Petri Tuomi-Nikula nagykövet az esemény sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki, hogy ebben az évben Finnország mutatkozhat be a fesztiválon. A vendégeskedés különleges apropója, hogy a skandináv ország idén ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját.

"Mivel a Bartókon rengeteg galéria működik, valamint a kávézókban és éttermekben is szinte mindig vannak kortárs kiállítások és művészeti estek, így nagyon örülünk, hogy egy, a dizájn és a kultúra területén ilyen gazdag országot láthatunk itt vendégül" - mondta Faur Zsófi, a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke, hozzátéve, a fesztiválon nemcsak a finn kultúra, dizájn, és gasztronómia mutatkozik be, de lesz köztéri virágültetés és felállítanak egy mobilszaunát is. Mint mondta, a szaunázás része a finnek mindennapi életének, ezt mutatja be Jussi Puikkonen fotóművész, akinek "szaunafotóit" a Szatyor Art Space galériában lehet megtekinteni.

Faur Zsófi a programokat sorolva elmondta, hogy a Hadik kávéházban kiállítás nyílik a világhírű Marimekko dizájncég textiljeiből, a Bor és Kézműves Galéria finn üvegművészek alkotásainak ad otthont, a La Nube tapasbárban pedig régi Nokia-telefonokat láthat a közönség. Csorba Károly Szent Iván-éj Finnországban című fotókiállítása a Café Créme Gottierben lesz látható, a 100 éves államiság apropóján pedig egy virtuális kiállítást állítanak össze, amelynek keretében bemutatják azt a 100 dolgot, amit a finnek adtak a világnak. A szabadtéri programok között említette, hogy egy finn kórus énekel majd a Bartók Béla út több pontján, emellett a fesztiválon finn kortárs táncot is tanulhatnak az érdeklődők.

A rendezvényen emellett filmvetítések, koncertek, szakmai előadások és gyerekprogramok is lesznek. Szombaton floorball-meccsre várják a közönséget a Móricz Zsigmond körtérre, a Gárdonyi téren pedig kipróbálhatják a finnek nemzeti játékát, a mölkkyt is. A szervező tájékoztatása szerint a skandináv ízek szerelmeseit finn desszertek, kávékülönlegességek és nemzeti ételek várják a fesztivál ideje alatt a Szent Gellért tértől egészen a Feneketlen-tóig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!