Fokozott munkatempóval indítja az évadot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Kultúra, 2020.09.10

A tavasszal elmaradt előadások bemutatásával, fokozott munkatempóval indul a 2020-2021-es évad a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban - közölte Urbán András, a teátrum igazgatója az MTI-vel.

Urbán András kiemelte: amint megszűnt a szükségállapot Szerbiában, a nyári hónapokban elkezdett próbálni a társulat. Mezei Kinga állít színpadra Domonkos István művei alapján egy előadást Szedjetek szét címmel, amelyet már szeptember végén láthat a közönség.

Emellett megkezdődtek a próbái még egy előadásnak, a Dogville című produkciót Urbán András rendezi. A bemutató október végén várható.

A várakozások szerint még az év vége előtt bemutatják Csehov Három nővérének nem szokványos változatát, amelyet Puskás Zoltán állít színpadra. Szintén december végéig bemutatják a tavaly megkezdett, Szakszervezet munkacímet viselő előadást. Az előadás az Urbán Andrásra és színházára jellemző szabad próbafolyamat eredményeként születik meg, és azt vizsgálja, hogyan válik a hazugság és a rágalom előbb szórakoztatóvá, majd igazsággá, illetve azt mutatja be, hogyan viszonyulnak az emberek a színházhoz.

Az évad második felében Zlatko Pakovic rendez egy szerzői projektet, amely Szabadka szecessziós múltjával foglalkozik. Emellett előadás készül Lovas Ildikó Amikor az Isten hasba rúg című szövege alapján, valamint Kokan Mladenovic és Maja Perovic közös munkáját is láthatja majd a közönség jövőre.

A koronavírus-járvány miatt kérdésessé vált a november végére tervezett Desiré kortárs nemzetközi színházi fesztivál sorsa - mutatott rá Urbán András. Mint mondta: az utolsó pillanatig reménykednek abban, hogy meg tudják szervezni a fesztivált, de a határlezárások és a járványhelyzet függvényében később döntenek még erről.

Bizonytalan emellett a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozatának keretein belül szervezendő színházi előadássorozat sorsa, amelynek keretei belül külhoni magyar színházak látogatnának Szabadkára, ám ez is az utazási korlátozások függvényében tud majd megvalósulni - magyarázta a színházigazgató.

A színházak márciusi bezárását követően a Kosztolányi Dezső Színház háromnaponta megosztotta egy-egy korábbi előadását az interneten, emellett pedig a színészek is készítettek videókat, amelyekkel igyekeztek kapcsolatot tartani a nézőkkel, valamint a próbák is a virtuális térben zajlottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!