Folytatódnak a kulturális együttműködések a magyar-szerb határtérségben

Kultúra, 2018.06.26

A szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. együttműködve a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal, valamint Magyarkanizsa Önkormányzatával, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 189 748,04 EUR támogatással, „A víz új kultúrája (CULTSTREAM – HUSRB/1602/32/0039)” címmel közös szakmai projekt megvalósításába kezdett.

A szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. együttműködve a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal, valamint Magyarkanizsa Önkormányzatával, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 189 748,04 EUR támogatással, „A víz új kultúrája (CULTSTREAM – HUSRB/1602/32/0039)” címmel közös szakmai projekt megvalósításába kezdett.

 

A CULTSTREAM – A víz új kultúrája elnevezésű projekt fókuszában a programterület, a dél-alföldi és észak-bácskai, bánáti régió meghatározó folyója, a Tisza áll, amely évszázadokon át fontos kereskedelmi útvonalnak számított. Összekötötte az itt élő népeket, megélhetést biztosított számukra, ugyanakkor állandó küzdelemre is késztette az árvizektől fenyegetett lakosságot. Ma, a globális felmelegedés korszakában a Föld édesvízkészletének megóvása, a termőterületek elsivatagosodása, az időjárási szélsőségek, új kihívások elé állítják korunk társadalmait, így a régióban élőket is.

A CULTSTREAM közvetlen előzménye a 2013-ban megvalósult és nagy szakmai elismerést elért CULTRAIL – Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában (HUSRB/1203/222/113) elnevezésű projekt. A CULTSTREAM projekt célja, az előző projekt eredményeinek fenntartásán és továbbfejlesztésén túl, a szülőföld megtartó erejének és turisztikai vonzerejének növelése a meglévő értékek – ezúttal elsősorban a természeti kincsek – felmutatása révén.

A projekt megvalósítása során nagy hagyományokkal rendelkező kulturális rendezvényeket (Kanizsai Írótábor, Zentai Művésztelep, a zentai Énekelt Versek Fesztiválja, a zEtna Irodalmi Fesztiválja, Tiszavirág Fesztivál) kapcsolnak össze egyetlen közös tematika mentén (A víz új kultúrája), és egészítik ki új, innovatív rendezvényekkel (Tolnai Laboratórium, Kanizsai Filmnap, szegedi Tiszavirág Fesztivál).

A sokféle művészeti ágat magába foglaló, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló programok kitüntetett célkitűzése az európai integráció és a kulturális sokszínűség kihívásaira adható válaszok megismerése, valamint az interkulturális kommunikáció korszerű, új formáinak kifejlesztése.

 

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!