Fotóalbum Hudec László sanghaji örökségéről

Kultúra, 2017.09.22

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti egybe Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet csütörtökön mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq - Dahua Hotel), Sanghajban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség. A feladat sürgető volt, hiszen egyes épületeket az idő vasfoga tépázott meg, másokat az új tulajdonos alakított át saját ízlése szerint, megint másokat a közeljövőben várhatóan lebontanak - közölte az MTI-vel pénteken a KKM - Balassi Intézet.

Tájékoztatásuk szerint az album mellett a Hudec in Motion kiadványt is megismerhették az érdeklődők, amely a 21. századi technika segítségével, egy-egy videoklip formájában kelti életre az építész legnevesebb épületeit.

Hugyecz László Besztercebányán született 1893-ban. Tanulmányait a budapesti Műegyetemen végezte, majd az orosz fronton harcolt az első világháborúban. A szibériai hadifogságból megszökve Sanghajban talált otthonra, 1918-tól egy amerikai tervező cégnek dolgozott, majd 1925-ben megalapította saját vállalkozását. Nevét a könnyebb kiejthetőség érdekében - nagyapja után - ettől kezdve már Hudecként használta.

Az 1920-as, 1930-as években több mint száz épületet tervezett Sanghajban, egyebek között a Park Hotelt, amely az 1980-as évekig Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt, és Sanghaj egyik jelképe lett, vagy az art déco építészet egyik gyöngyszemét, a Zöld házat, amely a város első aranykorának egyik szimbólumává vált. Két évvel ezelőtt a Sanghaji Városi Turisztikai Hivatal Hudec Lászlót egyedüli külföldiként a 99 legmeghatározóbb sanghaji "klasszikus" közé választotta, csakúgy mint az építész által tervezett Park Hotelt.

Nicky Almasy az egyik legkeresettebb fotóművész Sanghajban; jelenleg Malajziában, Kuala Lumpurban él. Neves külföldi magazinoknak és újságoknak, többek közt a Financial Timesnak, a The Daily Mailnek és a Where-nek dolgozik. Fényképes és filmes munkásságáért számos díjban részesült, 2010-ben Kína legmagasabb épülete, a Shanghai Tower hivatalos fotográfusként örökíthette meg a felhőkarcoló építését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!