Fotóhónap2018 - Weegee-kiállítással indul a fesztivál

Kultúra, 2018.10.18

A harmincas-negyvenes évek New Yorkjának legendás fotográfusa, Weegee kiállításával indul csütörtökön a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban a számos kiállítást és szakmai programot kínáló Fotóhónap2018 fesztivál.

A Weegee művésznéven ismertté vált Arthur Fellig családja Galíciából emigrált New Yorkba. Weegee vándorfényképészként, majd segédlaboránsként tanulta ki a szakmát, majd 1935-ben szabadúszóvá vált - idézte fel a kiállítás és a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Baki Péter kurátor.

Mint hozzátette, ekkoriban már rengeteg fotós dolgozott New Yorkban, a biztos megélhetés érdekében ezért Weegee az addig elhanyagolt éjszakai fotózásra specializálódott. Szakmájában először kapott engedélyt arra, hogy rendőrségi rádiót szereljen az autójába, ezért gyakran a hatóságok előtt ért oda a bűnesetek, tűzvészek, szenzációs események színhelyére.

Autójában egy sötétkamrát is kialakított, így az újságok már másnap reggel le tudták hozni szenzációszámba menő felvételeit. Nemcsak gyorsasága tette azonban egyedivé: a korabeli vakuk általában egyetlen felvételt tettek lehetővé egy-egy éjszakai helyszínen, a fotográfusnak ezzel kellett eltalálnia a döntő pillanatot egy jól komponált képen, amihez Weegee-nek nagyszerű érzéke volt - emlékeztetett Baki Pétert.

Weegee-t azonban nemcsak a tragédiák és a szenzációk érdekelték, hanem a személyes sorsok, a metropolisz furcsa figurái, társadalmi eseményei is, képei így jól megmutatják a korabeli New York sokszínűségét.

A tübingeni Institute for Cultural Exchange és a New York-i International Center of Photographyval együttműködésben Budapestre érkezett, mintegy száz képet felvonultató kiállítás hírességek portréival és önarcképekkel zárul: Weegee ezeken is kiválóan vissza tudta adni mások mellett Louis Armstrong, Salvador Dalí, Jackie Kennedy vagy Andy Warhol személyiségét - közölte a kurátor.

Baki Péter a Fotóhónap2018 programjáról is szót ejtett, emlékeztetve arra, hogy a Magyar Fotóművészek Szövetsége immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a fesztivált. A rendezvény célja, hogy kiállításokon, filmvetítéseken, beszélgetéseken, egy nagyszabású konferencián és egyéb programokon keresztül rámutasson a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére, a kortárs művészet kontextusában értelmezve azt.

Boros Lili, Simon Kati, Szegedy-Maszák Zsuzsanna, Szigethy Anna és Tóth Balázs Zoltán kurátorok különböző utakon és gondolatmenettel közelítenek a fotográfiához, generációk és médiumok közötti feszültség, átjárás jellemzi a fesztivál idei kiállításait.

A Fotóhónap2018 helyszínválasztásában is igazodik a trendekhez, amikor a hagyományos kiállítóhelyek mellett számos olyan városi helyszínt is felfedez, amelyek eddig kiestek, vagy nem elsősorban kiállítási térként voltak használatosak, a város rejtett értékeinek felfedezésére késztetve a nézőket.

A fesztivál teljes programja a www.fotohonap.hu honlapon elérhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!