Francia Becsületrenddel tüntették ki Csaba Péter karmestert

Kultúra, 2017.05.26

A Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatával tüntették ki Csaba Pétert. A MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője Budapesten vette át a kitüntetést - közölte a zenekar pénteken az MTI-vel.

A Franciaországban élő karmesternek még 2017 januárjában ítélték oda a Becsületrend lovagi fokozatát a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért, de Csaba Péternek külön kérése volt, hogy az elismerést egy másik időpontban, Budapesten vehesse át.

A magyar karmesternek Éric Fournier, Franciaország Magyarországra delegált nagykövete adta át a kitüntetést a budapesti nagyköveti rezidencián. A szerdai ünnepi fogadáson a hozzátartozók és nagykövetek mellett jelen voltak a magyar klasszikus zenei élet kiválóságai, köztük Batta András, a Zeneakadémia volt rektora, Eötvös Péter zeneszerző, Ránki Dezső és Frankl Péter zongoraművészek, valamint Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Beszédet mondott Szőcs Géza, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális tanácsadója, aki kiemelte, hogy a kolozsvári születésű Csaba Péter életművével tovább mélyítette Erdély, a magyarság és a francia kultúra közötti évtizedes kapcsolatokat, valamint megemlékezett arról, hogy bár Csaba Péter karmesterként kapta a kitüntetést, munkássága hegedűművészként is elismerésre méltó.

Éric Fournier nagykövet méltatta Csaba Péter életútját, a hosszú évek óta Lyonban alkotó művész fesztiváligazgatóként és egyetemi professzorként Franciaországért végzett munkáját. Kiemelte: kamarazenei partnerei, hangversenyeinek szólistái között a világ leghíresebb művészei találhatók, számos zeneszerzővel működött együtt műveik bemutatásában, rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban.

Csaba Péter 1952-ben született Kolozsváron. Ötéves korában kezdett hegedülni, hegedű-, zeneszerzés- és karmesteri tanulmányait a Bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. 1983 óta Lyonban él, azóta több mint nyolcvan országban vendégszerepelt hegedűművészként és karmesterként.

A francia Solistes de Lyon és a finn Virtuosi di Kuhmo kamarazenekar, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó vendégkarmestere. A lyoni zeneművészeti főiskola professzora, 2010-ig a Besanconi Szimfonikus Zenekar és operaház igazgatója volt, 2012 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!