Gyűjtői darabok a BÁV kamaraaukcióján

Kultúra, 2018.03.19

Gyűjtői darabokat is kínál a BÁV márciusi kamaraaukciója, amelyet március 28-án tartanak Budapesten.

A BÁV Apszistermében rendezendő árverésen az ékszerrajongókat többek között klasszikus vintage és színes drágaköves darabok, valamint szoliter gyűrűk várják, a műtárgykollekció sok más mellett Zsolnay miniatűr dísztárgyakat sorakoztat fel, míg a festmények közül például Bernáth Aurél, Fried Pál, Turmayer Sándor, Jancsek Antal vagy Györök Leó alkotásaira lehet kedvező áron licitálni - közölte a BÁV hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a BÁV szakértői most is igyekeztek nagyobb brillekkel ékített szoliter gyűrűket és hozzájuk illő fülbevalókat is beválogatni az aukciós anyagba. A színes drágakövekkel, smaragddal, zafírral vagy rubinttal ékített gyűrűk, fülbevalók, karkötők és nyakláncok mellett a ma már ritkaságnak számító korall ékszerek sem maradhatnak ki a kollekcióból.

A férfiaknak vadászékszereket és többek között egy IWC Schaffhausen zsebórát kínálnak az árverésen. A mesterien megmunkált szelencék közül a tájékoztató kiemeli azt a sport tiszteletdíjat, amelyet Habsburg József Ágoston főherceg adományozott egy margitszigeti galamblövészet alkalmából a győztesnek. A szelence kikiáltási ára 40 ezer forint.

A műtárgykollekció több gyűjtői darabot is felvonultat, többek között Zsolnay miniatűr dísztárgyakat például egy madarat formázó sípot, valamint két eozinmázas szecessziós függőt. A porcelánok között századfordulós vadászporcelán, Salvador Dali dekorral díszített német buyon csésze, art deco asztalközép vagy 19. századi francia kisplasztika egyaránt megtalálható, míg a modern magyar kerámiák rajongói többek között Gorka Géza, Bod Éva, Fekete Géza vagy Benkő Ilona alkotásaira licitálhatnak.

Az aukción az asztali ezüstök is szép számban képviseltetik magukat: szalvétatartókra, cukordobozokra, kínálótálakra, kiöntőkre, egy biedermeier ezüst fonaltartóra vagy akár jugenstil gyümölcskosárra is licitálhatnak az érdeklődők.

A festményanyagban megtalálhatók a klasszikus alkotások, például a nagymesterek közül Bernáth Aurél falusi bált ábrázoló akvarellje, amelyre 75 ezer forinttól indulhat a licit. A legmagasabb kikiáltási árról Györök Leó vízparti tájképe indul, amelyet 300 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Mint írják, nagy érdeklődésre tarthat számot Fried Pál afrikai lányokat ábrázoló pasztellképe, amelynek kikiáltási ára 120 ezer forint, míg Turmayer Sándor Gül Baba utca, illetve Gellérthegyi panoráma című alkotásaira egyaránt 65 ezer forinttól indulhat a licit.

A közel 200 tételt felvonultató aukciós kiállítás március 26-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!