Hagyományőrző programok a zalaegerszegi Kézművesek Házában

Kultúra, 2017.06.22

Több száz résztvevőt várnak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza nyári hagyományőrző és művészeti programjaira Zalaegerszegen.

Szombaton a régióban és a Muravidéken a működő hímzőszakkörök vezetőinek kezdődik továbbképzés a Gébárti-tó partján álló Kézművesek Házában. A kezdeményezéssel a régi hagyományokat szeretnék erősíteni, hiszen a nyolcvanas években működő 72 szakkörből mindössze 6-7 maradt meg Zala megyében - mondta el az MTI-nek Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető.

Június végétől a nyugat-dunántúli térség fafaragó műhelyeinek vezetőit várják a Kézművesek Házába, júliusban országos hangszeres táborral folytatódik a nyári programsorozat. A Halmos Béla Program támogatásával megvalósuló Hejj regő rejtöm elnevezésű rendezvényen a népi hangszerkészítést és a hangszeren való játszást is oktatják. A tábor a népi fúvós hangszerek - a furulya és a duda - köré szerveződik, a hangszerválasztáskor sokat nyomott a latban, hogy a szomszédos horvát területeken a különlegesnek számító, háromsípú dudát használták - idézte fel az intézményegység-vezető.

Lesz szálasanyag-feldolgozó tábor is, ahol sás és fűzvessző felhasználásával a székbekötés különleges módját is tanulják a résztvevők. A viseletkészítő tábor témája a férfiing varrása és díszítése lesz, míg a fonó képzésen az egyesület a régi időkből megőrzött, de már használhatatlanná vált rokkák javításához is segítséget nyújt.

Július végén nyitja meg kapuit a XXVI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep, ahol a meghívott művészek idén az Emlék-képek szlogen jegyében alkotnak. Augusztusban rendezik meg a Képzők képzője elnevezésű tábort a Hagyományok Háza képzésein oktató mesterek részvételével. A nyári rendezvénysorozat az országos fafaragó táborral fejeződik be, amelyen a Felvidékre és a tiszántúli tájegységre jellemző sírjeleket dolgozzák fel. Az ötéves program zárásaként jövőre szeretnék felavatni a Kárpát-medencei fejfa- és sírjelkertet a Gébárti-tó partján - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi.

Kitért arra is, hogy a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza idén ünnepli alapításának 35. évfordulóját. A jubileum alkalmából az egyesület munkáiból a Gönczi Galéria szeptemberben nyíló kiállításán adnak keresztmetszetet, a Kézművesek Házában pedig dokumentációs tárlaton mutatják be a 35 év eseményeit és a fejlesztési terveket.

Prokné Tirner Gyöngyi beszámolt arról is, hogy a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a CultuREvive horvát-magyar, határon átnyúló pályázaton csaknem 40 millió forint értékű támogatást nyert el. A projekt keretében kézműves turisztikai útvonalat alakítanak ki, a hátrányos helyzetű embereknek kézműves képzéseket, a kézműveseknek pedig nyelvi képzést tartanak. A támogatásból finanszírozzák egyebek mellett a 2018. évi fazekas, keramikus találkozót, a családi pünkösdi rendezvényt, és megrendezik az első nemzetközi dudatábort.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!