TV műsor

Hamar Dániel: a Muzsikás Bartók-műsora falakat dönthet le

Kultúra, 2017.04.21

Először indult hosszabb, egységes koncepciójú hazai turnéra a Muzsikás együttes. A világhírű formáció Allegro Barbaro című koncertsorozatán a Bartók Béla által gyűjtött népdalok és a komponista komolyzenei darabjai is elhangzanak, utóbbiak Fülei Balázs zongoraművésszel.

"Magyarországon folyamatosan koncertezünk, de egységes koncepciójú, feszített tempójú turnékat eddig csak külföldön csináltunk. Most viszont megvolt a szükséges támogatás és a szervező erő is egy hazai turné összeállításához. Nagyon örülünk annak, hogy a nagy budapesti hangversenytermek után szerte az országba elvihetjük ezt a koncertet" - mondta Hamar Dániel bőgős, a Muzsikás vezetője az MTI-nek.

A műsorban olyan darabokat adnak elő, amelyekben az a fajta élmény tükröződik, miért változtatta meg a népzene Bartók életét. Játszanak mások mellett a Gyermekeknek című sorozatból, a Szabadban ciklusból, bemutatják az Allegro Barbarót és a Román népi táncokat. Kodály Zoltántól a Marosszéki táncok hangzik el.

A június 30-ig tartó országjáró körút első állomása április 7-én, pénteken Debrecen volt, a további helyszínek: Szolnok (30-án), Szeged (május 3-án), Eger (4-én), Szombathely (5-én), Miskolc (6-án), Veszprém (7-én), Békéscsaba (11-én), Keszthely (26-án), Pécs (30-án), Dunakeszi (június 1-jén), Sopron (2-án), Zalaegerszeg (7-én), Budafok (8-án) és Gödöllő (június 30-án).

"Nagyon izgalmas koncertprogramot állítottunk össze. Bartók zenéje nagyszerű, bár sokan úgy vélik, nem könnyen fogadható be. Van viszont olyan Bartók-rajongó, aki nem ismeri az eredeti népzenét. Szeretnénk, ha ez megváltozna, a népzene és Bartók zenéje mindenkihez közelebb kerülne. Kezdetben óvtak az ilyen koncertektől minket, de az elmúlt két évtized sikere a mi elképzelésünket igazolja, igenis megfér egymás mellett Bartók és a népzene" - fogalmazott a zenekarvezető.

A jövőre 45 éve alakult Muzsikás négy tagja - Hamar Dániel mellett Sipos Mihály és Porteleki László hegedűs, valamint Éri Péter brácsás - nem a Zeneakadémián vagy a Konzervatóriumban tanulta a zenét, Bartók zenéje mégsem csak a népzenei gyűjtéseken keresztül jutott el hozzájuk annak idején, a hetvenes évek elején.

"Éri Pétert kivéve mind a klasszikus zene felől jutottunk el a népzenéhez. Jómagam az I. István Gimnázium szimfonikus zenekarában sok Bartók-darabban játszottam, Misi klasszikus hegedűt tanult, a Kodály-módszer bevezetésében élen járó Lorántffy utcai Ének-zenei Általános Iskolába járt. A népzenével való találkozásunk gyökeresen megváltoztatta az életünket és más megvilágításba került Bartók és Kodály" - fejtette ki Hamar Dániel.

A mostani Bartók-turné története a kilencvenes évekig nyúlik vissza, amikor a Muzsikás 1995-ben fellépett a Flamand Fesztiválon. A belga szervezők kérése az volt, hogy Bartók és a magyar népzene együtt jelenjen meg a koncerteken, és az együttes Kende Levente Belgiumban élő zongoraművésszel lépett fel.

"A fesztivál koncertjei egy-egy kastélyban zajlottak, a belga rádió zenei csatornája élőben közvetítette azokat. A fesztiválra öt egymást követő évben meghívást kaptunk, mindig más programmal, más komolyzenésszel. Az azóta eltelt időben számos, a Bartók és a népzene kapcsolatát bemutató koncertműsorral jártuk be a világot New Yorktól Tokióig. Az Allegro Barbaro programmal neves zongoraművészekkel koncerteztünk, a legtöbbször talán Jandó Jenővel, aki a május 30-i pécsi koncertünkön ismét velünk lesz. De játszott velünk Bartók-koncerteken Várjon Dénes, Szokolay Balázs, Schiff András és Andreas Bach német zongorista is" - sorolta Hamar Dániel.

Hozzáfűzte, hogy ezeken a koncerteken, amikor csak tehetik, énekesnővel és táncosokkal lépnek fel. "Kezdetben Sebestyén Mártával majd Petrás Máriával és a táncosokkal, Farkas Zoltán "Batyu"-val és Tóth Ildikó "Fecské"-vel szinte összenőttünk az elmúlt két évtizedben, Batyuék dübörgő tánca még stúdiófelvételeinken is hallható".

A Muzsikás 1998-ban megjelent, ma már legendás Bartók-albumán a zeneszerző műveiben megjelenő népzenék mellett a komponista hegedűduóit mutatta be a világhírű román származású hegedűvirtuóz, Alexander Balanescu közreműködésével. "Ő Bartók zenéjén keresztül talált rá saját román gyökereire" - tette hozzá. Lett később koncert a Takács, a Bartók és a Keller vonósnégyessel, szimfonikus zenekarokkal (például a BBC Skót Szimfonikusokkal, a London Simfoniettával, az Ankarai Operaház zenekarával, a Drezdai Szimfonikusokkal, itthon a Danubiával, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Concerto Budapesttel). "A zongorás változatot Jandó Jenővel vettük fel, az Allegro Barbaro című Millenáris-koncert DVD-n tíz évvel ezelőtt jelent meg".

A Muzsikás a nyolcvanas évektől kezdve a világ legnevesebb koncerttermeiben lépett fel, köztük a Royal Albert Hallban vagy a Carnegie Hallban, főműsoridőben zenélt a legnagyobb fesztiválokon. Idén márciusban felléptek Izraelben, augusztusban a svájci francia rádió zenekarával lesz közös koncertjük, szeptemberre pedig a bukaresti George Enescu Festivalra hívták a Muzsikást, de terveznek újabb közös fellépést Alexander Balanescuval is.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!