TV műsor

Három elsőregényes író is bekerült a Man Booker irodalmi díj idei finalistái közé

Kultúra, 2017.09.13

Meglepetéseket tartogatott a rangos Man Booker-díj szerdán közzétett szűkített listája, favoritnak tartott szerzők nem kerültek fel, helyettük három elsőregényes írót is beválogatott a zsűri.

Az 50 ezer fonttal (17 millió forinttal) járó elismerésre esélyes három elsőregényes az amerikai George Saunders Lincoln in the Bardo című regényével, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet).

Még egy amerikai, Paul Auster is a legjobbak közé került 4 3 2 1 című művével és reménykedhet a pakisztáni-brit Mohsin Hamid (Exit West) és a brit Ali Smith (Autumn) is - közölték a díj honlapján szerdán.

Meglepte a szakértőket, hogy a favoritnak számító Arundhati Roy, Zadie Smith és Colson Whitehead nem került a finalisták közé. A döntősöket 144 jelölt közül választották ki.

Londoni bukmékerek a legesélyesebbnek most George Saunders regényét tartják, amely 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln 11 éves fiát gyászolja.

Lila Azam Zanganeh zsűritag szerint a szűkített listán szereplő írások "vakmerőek", igyekeznek kitolni a regény és a világról való mondandójuk határait.

Immár negyedik éve lehetséges minden olyan szerző jelölése a díjra nemzetiségére való tekintet nélkül, aki angol nyelven írta munkáját. A győztes nevét október 17-én hozzák nyilvánosságra.

A Man Booker-díjat először 1969-ben adták át. 2014 előtt csak az Egyesült Királyságból, a brit Nemzetközösségből, az Ír Köztársaságból és Zimbabwéből származó írók indulhattak műveikkel az elismerésért.

Tavaly a The Sellout című regényéért Paul Beatty vehette át díjat, ő volt az első amerikai író, aki az elismerésében részesült.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!