Három neves filmszakember kap életműdíjat Karlovy Varyban

Kultúra, 2017.04.25

Három neves filmes szakember: James Newton Howard amerikai zeneszerző, Ken Loach brit rendező és Paul Laverty brit forgatókönyvíró kap életműdíjat az idei 52. nemzetközi filmfesztiválon a nyugat-csehországi Karlovy Varyban - közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmmustrája idén június 30-án kezdődik és július 8-án az ünnepélyes eredményhirdetéssel ér véget.

James Newton Howard a tervek szerint a nyitóesten veszi át a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért neki ítélt Kristály Glóbuszt.

Az idei fesztiválon több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmjét láthatják az érdeklődők. A részletes programot még nem hozták nyilvánosságra.

A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.

A versenykategóriában a nemzetközi zsűri tavaly Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotásának ítélte meg a Kristály Glóbuszt. A díj mellett pénzjutalmat is kap a győztes film alkotógárdája.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, a két győztesnek a Kristály Glóbusz mellé szintén jár pénzjutalom. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizons), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice). A fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona (1,5-1,6 millió forint). A filmfesztivált 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!