Hat bemutatóra készül az Újvidéki Színház a 2018/2019-es évadban

Kultúra, 2018.09.17

Szívlázadás címmel hirdette meg az Újvidéki Színház a 2018/2019-es évadját, amelyben hat bemutatót tartnak.

Mind a hat idei bemutató olyan hősökről szól, akik nem az utcára vonulva lázadnak, hanem az érzelmek szintjén zajlik bennük a revolúció, "úgy is mondhatjuk, hogy a szívükkel lázadnak" - hangsúlyozta az MTI-nek Lénárd Róbert, a teátrum művészeti vezetője hétfőn.

Már szeptemberben láthatja a közönség Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című regényének adaptációját, amelyet Puskás Zoltán rendez. A zenés előadás több generációnak szól, de érződik rajta az Újvidéki Színház stílusa, tehát nem hallgat a rasszizmusról, a kirekesztésről vagy az idegengyűlöletről - magyarázta Lénárd Róbert.

Ezzel párhuzamosan a szlovéniai Koperben már folynak a következő, koprodukciós előadás próbái. A Koperi Városi Színházzal közösen mutatják be októberben Szlovéniában, novemberben pedig Újvidéken a Ventilátor című előadást, amely Carlo Goldoni A legyező című drámájának átirata. Az előadást a szlovén Jaka Ivanc állítja színpadra.

Még az év vége előtt lesz látható Lénárd Róbert rendezése, amely Bernardo Bertolucci 1968-as diáklázadásokat bemutató legendás filmjére, az Álmodozókra épül. Az Újvidéki Színház azonos című előadásával a készítők azt szeretnék megvizsgálni, hogy fél évszázaddal a diáklázadások után mi maradt meg abból az időszakból, mit jelent 1968 a mából nézve, hogyan lehetséges, illetve lehetséges-e egyáltalán a forradalom ma.

Az évad második felét Tara Manic belgrádi rendezőnő előadása nyitja, amely Till Eulenspiegel történetét dolgozza fel, felhasználva több, a karakterről írt irodalmi művet Hans Sachstól Daniel Kehlmannig - emelte ki a művészeti vezető.

Szintén az évad második felében láthatja a közönség az Anna Karenina egy teljesen új adaptációját, amelyet Verebes Ernő dolgoz át, és Dejan Projkovszki macedón rendező állít színpadra. Lénárd Róbert kiemelte, hogy merőben új megközelítésben lesz látható a jól ismert mű.

A 2018/2019-es évad utolsó premierjét az erdélyi Szabó K. István rendezi, aki Friedrich Dürrenmatt ritkán játszott darabját, az Angyal szállt le Babilonba című művet viszi színre - közölte Lénárd Róbert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!