Hat bérletsorozatot kínál a Concerto Budapest a jövő évadra

Kultúra, 2018.04.18

Hat bérletsorozatot kínál a 2018/2019-es évadra a Concerto Budapest, amelynek új formációja, a Ligeti Ensemble május 28-án ad koncertet.

A már ismert Volumenek, Favoritok, Magyar Kincsek és Manó mellett a világhírű vendégművészek válogatását kínáló Csillagok és Géniuszok bérletek is szerepelnek a kínálatban.

Először lesz a Concerto Budapest vendége Andrej Korobejnyikov zongoraművész és Clara-Jumi Kang hegedűművész, ismét fellép mások mellett Isabelle Faust hegedűművész, Borisz Berezovszkij zongoraművész és Steven Isserlis csellista, Nikolaj Znaidernek és Arvid Engegard pedig ezúttal karmesterként áll színpadra - mondta el Keller András zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A hangversenyek fellépője lesz Perényi Miklós gordonkaművész, Ránki Dezső, Várjon Dénes és Bogányi Gergely zongoraművészek, együtt muzsikálnak majd az ifjú Ránki Fülöppel és Berecz Mihállyal is. Haydn A Teremtés oratóriumát Rost Andrea, Sebestyén Miklós, Rab Gyula és a Purcell Kórus tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők. Keller András kitért arra is, hogy első alkalommal dirigálja Csajkovszkij VI. (h-moll Patetikus) szimfóniáját, amely elé nagy várakozással tekint.

Kiemelte, hogy a Ligeti Ensemble - amelynek névválasztása Ligeti György családjának jóváhagyásával történt - május 28-án, Ligeti György születésnapján adja első koncertjét Hommage a Ligeti címmel a Budapest Music Centerben. A Ligeti Ensemble elsősorban a Concerto Budapest muzsikusaira épül, de számít azoknak a muzsikusoknak az aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak. A Ligeti Ensemble művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán.

A Magyar Kincsek sorozatról a zeneigazgató elmondta, hogy elfeledett, nem ismert, vagy felfedezésre váró jelentős magyar szimfonikus műveket mutatnak be az ismert alkotások mellett a Pesti Vigadóban, a Volumenek bérletben hat nagyzenekari koncert és két premier várja a közönséget a Zeneakadémián.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormányhoz fordult az anyagi erőforrások biztosításának érdekében, mivel idén már szeretnék megteremteni a versenyképes jövedelmeket a muzsikusok itthon tartásához. Mindez hozzájárulhat a további fejlődéshez és ahhoz, hogy a nemzetközi színtéren is erőteljesen jelen lehessenek - fűzte hozzá. A zenekar, amely 2013-ban került állami fenntartás alá, azóta sokat bizonyított, szélesedett a repertoárjuk és nagyon jó csapat kovácsolódott össze - mutatott rá, hozzáfűzve: a Concerto Budapest több mint 70 koncerten, 55 különböző koncertműsorral lép a közönség elé Magyarországon és a világon a következő évadban.

A további programokat sorolva felhívta a figyelmet A hallgatás napjára, amelyen 12 kortárs zenei koncert hangzik majd el november 25-én a Budapest Music Centerben. Hagyományteremtő céllal indították el idén a Mozart-napot is, az egész napos koncertsorozatnak jövő márciusban a Zeneakadémia ad otthont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!