Hat operaelőadás látható a Primavera fesztiválon

Kultúra, 2018.05.11

Vidéki és határon túli társulatok előadásában hat opera látható a Primavera fesztiválon május 15. és 20. között a budapesti Erkel Színházban.

A hatnapos fesztivál programjában A sevillai borbély, az Ernani, A varázsfuvola, a Norma, A denevér és a Rigoletto szerepel - közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel.

A Győri Nemzeti Színház és a Co-Opera közös előadásában május 15-én Rossini A sevillai borbély című operája kel életre Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A Galambos Attila magyar szövegével megszólaló mű díszleteit és jelmezeit Székely László és Rákay Tamás jegyzi, a Győri Nemzeti Színház zenekarát Silló István vezényli. Kálnay Zsófia, Kovács István és Kiss András mellett a további főszerepekben Kendi Lajos és Hanczár György hallható.

A Szegedi Nemzeti Színház Verdi Ernani című művét mutatja be. A Victor Hugo-színműn alapuló alkotást Toronykőy Attila rendezi Juhász Katalin díszleteibe és jelmezeivel. A Szegedi Nemzeti Színház tánckarát Varga József koreografálta, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényli. A társulat énekkarán túl László Boldizsár, Kelemen Zoltán, Cseh Antal, Nadia Cerchez, Somogyvári Tímea Zita, Rákai István és Major Attila lép színpadra.

A Miskolci Nemzeti Színház Mozart A varázsfuvola című művével érkezik a fesztiválra május 17-én Rusznyák Gábor rendezésében, Khell Zsolt díszleteivel és Ignatovic Krisztina jelmezeivel. Az est zenei vezetője és karmestere Cser Ádám, közreműködik többek közt a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett. Cser Krisztián, Roser Orsolya Hajnalka, Hábetler András és Bojtos Luca mellett Sylwia Olszynska és Yanis Benabdallah is színre lép.

Május 18-án a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Nadine Duffaut rendezésében Bellini Norma című emblematikus bel canto operájával lép fel. A rendező munkatársa Emmanuelle Favre (díszlet), Daniele Barraud (jelmez), Philippe Grosperrin (fény) és Arthur Colignon (videóanimáció). A statisztáktól, gyerekszereplőktől és a Csokonai Színház Énekkarától zsúfolt színpadon Kolonits Klára, Calin Bratescu, Balga Gabriella és Wagner Lajos éneklik majd a főbb szerepeket. A debreceni Kodály Filharmonikusokat Szabó Sipos Máté dirigálja.

Ifjabb Johann Strauss A denevér című vígoperája a Pécsi Nemzeti Színház előadásában látható. Az Almási-Tóth András rendezte és az ő magyar szövegével, Zöldi Gergely dalszöveg-fordításaival megszólaló produkcióban a Pannon Filharmonikusokat Oberfrank Péter vezényli, közreműködik a pécsi társulat ének- és tánckara. Rózsa István díszleteiben és Márton Richárd jelmezeiben Horti Lilla mellett Kiss Tivadar, Breinich Beáta, Bergovecz Dávid, Erdős Attila, Egri Sándor, Kovács Ágnes, Sárközi Edina, Rubind Péter és Götz Attila látható.

A Kolozsvári Magyar Opera előadása, Verdi Rigolettója zárja a Primavera-sorozatot május 20-án. A rendező az intézmény megbízott művészeti vezetője, Selmeczi György, az estet Kulcsár Szabolcs vezényli. A Dobre-Kóthay Judit díszleteivel és jelmezeivel érkező produkció címszerepét Balla Sándor, további főszerepeit Cosmin Isfrim, Covacinschi Yolanda, Szilágyi János és Veress Orsolya énekli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!